ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγωμένα» παραμένουν τα 1,8 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

«Παγωμένα» παραμένουν τα 1,8 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

Σε μια περίοδο που η αγορά υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας και αναμένει ως «μάννα εξ ουρανού» τα 1,8 δισ. ευρώ που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου προς τρίτους, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι, τα υπουργεία και λοιποί δημόσιοι οργανισμοί επιδεικνύουν τεράστια ολιγωρία στη υποβολή αιτημάτων μεταφοράς πιστώσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για την εξόφληση υπερήμερων χρεών.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης έχουν ζητήσει από τους υπουργούς της κυβέρνησης να πιέσουν τους εποπτευόμενους φορείς, ώστε να υποβάλουν αιτήματα για την πληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, ωστόσο το βραδυκίνητο Δημόσιο και η δαιδαλώδης δημόσια διοίκηση θέτουν προσκόμματα.

Το παράδοξο είναι πως η διαδικασία αποπληρωμής οφειλών που όρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με υπουργική απόφαση ήδη από τις 29 Ιουνίου είναι εξαιρετικά απλή. Αλλά αυτό από μόνον του δεν φιλοτίμησε τα υπουργεία και τους φορείς να ανταποκριθούν και πλέον εγκυμονεί ο κίνδυνος οι θερινές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων να διεμβολίσουν την όλη διαδικασία.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί πως σε μηναία βάση θα αποπληρώνει κατά μέσον όρο ληξιπρόθεσμες οφειλές 700 εκατ. ευρώ. Η δε σύμβαση με τον ESM προβλέπει πως αν τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τον ESM στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω ή να τα κατευθύνει σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος.

Έτσι, παρά την ανησυχία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ζέση και δεν έχουν απευθύνει αυστηρές εντολές στους φορείς που επιβλέπουν για άμεση υποβολή αιτημάτων προς το ΓΛΚ.

Σημειώνεται πως το μόνον που απαιτεί η διαδικασία είναι οι φορείς να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αίτημα μεταφοράς πιστώσεων, συνοδευόμενο από αναλυτική έκθεση αιτιολόγησης και μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης πίστωσης. Από την πλευρά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αξιολογεί τα αιτήματα και μέσα σε διάστημα έως και 3 ημερών μεταφέρει τις πιστώσεις.

Ωστόσο, τα αιτήματα καθυστερούν διότι πολλοί φορείς παρά το ότι χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε προμηθευτές δεν οριστικοποιούν εγκαίρως το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και αργούν να καταρτίσουν αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές , αλλά και να τα σχετικά παραστατικά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για το θέμα έχει ζητηθεί πρωθυπουργική παρέμβαση και πως ενδεχομένως να συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο.