ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ούριος άνεμος» για την αιολική ενέργεια

«Ούριος άνεμος» για την αιολική ενέργεια
PIXABAY

Τα 5GW πλησίασε η συνολική αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο, στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο 77 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 252,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 260 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 5,4% σε σχέση με το τέλος του 2022.

Όπως επισημένεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο περισσότερες νέες ανεμογεννήτριες από ό,τι καθ’ όλο το 2022.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων αιολικών επενδύσεων χάρη στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, του επιστημονικού κόσμου και των επαγγελματιών της αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

-.jpg
Διαδικτυακός Χάρτης εν Λειτουργία Αιολικών ΠάρκωνΕΛΕΤΑΕΝ

Άλλωστε, η ανάπτυξη αιολικών συστημάτων, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών μέχρι το 2030, περιλαμβάνονται στη μία από τις επτά παρεμβάσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του νέου Εθνικού Σχεδίου για το Περιβάλλον και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σωστή αναλογία στο μείγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει μεγάλος εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη και διεθνώς, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ. Η αναγκαιότητα αυτή έχει τεκμηριωθεί από διαδοχικές μελέτες που έχουν παρουσιαστεί και που δείχνουν πως το ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο.

Οι δρομολογημένες επενδύσεις

Το 2023 αναμένεται να είναι μια σημαντική χρονιά για την ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όσον αφορά στην επάρκεια.

Κατά το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2023 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 600 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών.

Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή επίκειται η έναρξη κατασκευής τους. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Σημειώνεται πως ο στόχος για την ισχύ των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα βρίσκονται σε λειτουργία στο τέλος της δεκαετίας έχει οριστεί στα 13,4 GW και στα 7,6 GW ανέρχεται ο στόχος για την ισχύ των χερσαίων αιολικών.

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

  • η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 930 MW (18,9%)
  • η ΜORE με 706 MW (14,3%)
  • η Iberdrola Rokas με 409 MW (8,3%)
  • η ENEL Green Power με 368 MW (7,5%) και
  • η EREN με 250 MW (5,1%)

Ακολουθούν η EDF, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy, η Cubico, η HELENiQ Energy κ.α.

Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στις ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργεί το στοίχημα της «πράσινης μετάβασης»