ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλούς τόνους οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

Σε υψηλούς τόνους οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών

Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται στο παρασκήνιο η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που σχετίζονται τόσο με την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ όσο και με την δεύτερη αξιολόγηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία σύμφωνα με την άποψη του υπουργού παραβιάζουν την ελληνική έννομη τάξη.

Στη βάση αυτή απέστειλε επιστολή στους θεσμούς στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τη στάση των τεχνικών κλιμακίων στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η δυσαρέσκεια αυτή φαίνεται να επικεντρώνεται ειδικά στη στάση που συγκεκριμένα στελέχη της Κομισιόν τηρούν στα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια κατηγορούνται για αιτήματα ακύρωσης ψηφισθέντων νόμων, για καθυστερήσεις και αναβολές, για παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για παρεμβάσεις στην εθνική νομοθεσία. Παραθέτει μάλιστα και σειρά παραδειγμάτων από υπουργεία όπου τα τεχνικά κλιμάκια προκαλούν δυσκολίες με τις παρεμβάσεις τους. Αν και οι αναφορές του κ. Τσακαλώτου δεν είναι ονομαστικές το CNN Greece είναι σε θέση να γνωρίζει πως στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται Κύπριος τεχνοκράτης που εργάζεται για την Κομισιόν και ο οποίος κατηγορείται για αποικιοκρατική συμπεριφορά.

Αλλά και οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι ασφυκτικές. Ο επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο απηύθυνε στην κυβέρνηση επιστολή με την οποία δίνει περιθώριο το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο για την υλοποίηση των 14 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ζητεί ολοκλήρωση των 43 δράσεων της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέσα στο Νοέμβριο.

Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θέλουν να αξιοποιήσουν τις περίπου 6 εβδομάδες που υπολείπονται έως το Δεκαπενταύγουστο για να κλείσουν όσον το δυνατό περισσότερα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως το Σεπτέμβριο.

Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δις. ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
  • Τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
  • Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
  • Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.
  • Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.
  • Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
  • Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
  • Την αναθεώρηση της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
  • Την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
  • Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
  • Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Διάθεση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
  • Την τροποποίηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να κάνει ολιγοήμερες διακοπές μεταξύ 11 και 18 Ιουλίου αυτό δεν θα ισχύσει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που σε αυτό το διάστημα θα υποδεχθεί τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ