ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερήμερη οφειλή 720 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος έχει το Δημόσιο

Υπερήμερη οφειλή 720 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος έχει το Δημόσιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπερήμερη οφειλή 720 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος έχει το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία εάν δεν διευθετηθεί έως το τέλος του έτους εγκυμονεί ο κίνδυνος σοβαρών κυρώσεων προς τη χώρα.

Προ έξι μηνών και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου 2015 η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να αποπληρώσει δόση 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ από το πρώτο δάνειο στήριξης του 2010. Εκείνη την περίοδο τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν εξατμιστεί και η κυβέρνηση είχε χρήματα μόνον για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Για να καταβάλει τη συγκεκριμένη δόση η χώρα χρησιμοποίησε χρήματα που υπήρχαν σε ένα ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος με το τίτλο «SDR holdings» κα αφορούσαν σε κεφάλαια που είχαν κατανεμηθεί στην Ελλάδα από το ίδιο το Ταμείο με τη μορφή Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights - SDRs), δηλαδή τη νομισματική μονάδα του ΔΝΤ. Αυτά τα χρήματα μπορούσαν - και μπορούν- να χρησιμοποιηθούν μόνο για συναλλαγές με το ΔΝΤ κατόπιν ειδικής έγκρισης.

Μετά από ένα πλούσιο παρασκήνιο 5 ημερών (7 Μαΐου -11 Μαΐου) και ειδικές συνεννοήσεις μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του πρώην εκπρόσωπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα 720 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό «SDR holdings» για να εξοφλήσει τη δόση του Μαΐου. Μετά από αυτή την πληρωμή, στο συγκεκριμένο λογαριασμό έμειναν μόλις 30 εκατ. ευρώ.

Αυτό που συνέβη τον Μάιο δεν μπόρεσε να επαναληφθεί τον Ιούνιο. Στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει δόση ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Τα χρήματα αυτά δεν βρέθηκαν και η χώρα κηρύχτηκε ως «ληξιπρόθεσμη» προς το Ταμείο, καθεστώς στο οποίο παρέμεινε έως τις 20 Ιουλίου, όταν και με ευρωπαϊκά κεφάλαια κατέβαλε προς το ΔΝΤ τις δόσεις που είχαν «διαμαρτυρηθεί».

Η Σύνοδος Κορυφής

Στις 12 Ιουλίου διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της 13ης Ιουλίου. Το ανακοινωθέν της συγκεκριμένης Συνόδου ανάφερε πως η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει τα οφειλές προς ΔΝΤ, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ως εξής: «Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει κατά τις ερχόμενες εβδομάδες τις υποχρεώσεις του που συνδέονται με το χρέος, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, όσον αφορά στην πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος οι «ερχόμενες εβδομάδες» που ανέφερε η δήλωση της Συνόδου Κορυφής έγιναν μήνες, καθώς τα συγκεκριμένα χρήματα δεν έχουν ακόμη μέχρι σήμερα επιστραφεί στο σχετικό λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας.

Κατά πληροφορίες, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέρος της δόσης των 2 δισ. ευρώ να διοχετευθεί για την επιστροφή του σχετικού ποσού. Αυτό, άλλωστε επιβάλει και το κείμενο της Συνόδου Κορυφής.

Ποιος θα τα φυλάει

Αλλά το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ότι φαίνεται. Σε όλες τις χώρες μέλη του ΔΝΤ, εκτός από τη Λετονία, ο ειδικός λογαριασμός «SDR holdings» διατηρείται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών.

Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν όχι πίσω στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά σε λογαριασμό της κεντρικής κυβέρνησης.

Αυτό είναι κάτι που το ΔΝΤ δεν βλέπει με καλό μάτι και για αυτό είναι σε εξέλιξη σχετική συζήτηση μεταξύ ΕΚΤ,ΕΕ και Ελλάδας. Κατά κάποιες πηγές αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος και όχι των δανειστών, κατά κάποιες άλλες το Ευρωσύστημα έχει λόγο στο που θα πάνε τα χρήματα.

Πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε στο CNN Greece για το θέμα: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να απεικονιστούν με το σωστό λογιστικό τρόπο»

Σε κάθε περίπτωση η ρητή αναφορά στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίζει – με επιτακτικό τόνο- πως τα 720 εκατ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν πριν τα τέλη του 2015 στην Τράπεζα της Ελλάδος.