ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Δεν αλλάζει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Μοσκοβισί: Δεν αλλάζει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Την απροθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδος να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους του προγράμματος ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο σήμερα ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στα Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που διατυπώνεται από το ΔΝΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και την ίδια την κυβέρνηση για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 ο Επίτροπος Μοσκοβισί αρνήθηκε να δημιουργήσει προσδοκίες πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα, πρέπει να γίνει σεβαστό, ενώ ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 μπορεί να επιτευχθεί. Ας μην το ξανανοίξουμε αυτό, να μην δημιουργήσουμε νέες προσδοκίες ή φόβους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Επίτροπος αναγνώρισε πως και η δεύτερη αξιολόγηση έχει προκλήσεις, αλλά αποσαφήνισε πως δεν είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές της πρώτης.

«Πρέπει να υλοποιηθούν όσα ψηφίστηκαν. Υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα τον Οκτώβριο, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια. Οι μεταρρυθμίσεις της δεύτερης αξιολόγησης θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και θα επιταχύνουν την πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές. Το ίδιο και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος», είπε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να εμπιστευτεί και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα γυρίσει σελίδα.

«Είναι καιρός για επενδύσεις και ανάπτυξη. Η Ελλάδα πλέον είναι χώρα για την εμπιστευτείς», ανέφερε και στη βάση αυτή προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Ιουλίου για να συζητήσει τα επόμενα βήματα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015 είπε ότι τόσο εκείνος όσο και ο πρόεδρος Γιούνκερ ποτέ δεν δεχτήκαν την ιδέα ενός Grexit. «Ο πρόεδρος Γιουνκέρ και εγώ ήμασταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και ποτέ δεν πιστέψαμε στο Grexit, το ίδιο συνέβαινε και όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών στην Γαλλία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες του Brexit στην ευρωζώνη ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι στερεή. «Δεν αισθάνομαι ότι θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τριγμούς από το Brexit. Θα ανησυχούσα αν ήμουν Βρετανός», είπε και προσέθεσε πως «το διαζύγιο δεν θα είναι εύκολο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ