Συνάντηση Ρέγκλινγκ – Τσακαλώτου την Τρίτη
Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ θα έχει αύριο το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Ρέγκλινγκ θα μιλήσει την Τετάρτη σε πάνελ σε συνέδριο του Economist με θέμα «Unfinished Business: The Greek Economy Achievements and Obstacles» (Εργασίες σε εκκρεμότητα: Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και τα εμπόδια).
Στο πάνελ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παραμονή τους θα έχουν γύρο επαφών με στελέχη της κυβέρνησης, αν και επισήμως οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση αρχίζουν το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται πως μετά την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως απόφαση αυτή αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα έχει περάσει νομοθεσία που θα: α) μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, β) συστήνει ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, γ) επιτρέπει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δ) εισάγει έναν μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Χάρη σε αυτές και άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη», τόνισε.
Ο ίδιος επεσήμανε στο ίδιο πλαίσιο πως τα μέλη του ESM είναι κατ 'αρχήν διατεθειμένα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Ξεκαθάρισε πάντως πως «αυτό εξαρτάται από την ικανότητα συνεχούς εκπλήρωσης των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα».