ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο

Λαγκάρντ: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο

Λίγες ώρες μετά την ευθεία αμφισβήτηση της λύσης που προσφέρει η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου για το ελληνικό χρέος, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επανήλθε στο θέμα από την Βιέννη και κατέστησε εκ νέου σαφές πως το χρέος της Ελλάδας στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα δεν είναι βιώσιμο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν προκειμένου να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στηρίζοντας το πρόγραμμα μόνο εφόσον βεβαιωθεί προηγουμένως ότι το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».

Επίσης, η ίδια διαβεβαίωσε ότι στόχος του ΔΝΤ είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην χρηματοοικονομική σταθερότητα προκειμένου η χώρα να μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί μόνη της τις δανειακές της ανάγκες.

Στην ίδια ομιλία η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση στη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

«Αν και η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, η Βρετανία θα έχει περισσότερες επιτυχίες, εάν παραμείνει σ’ αυτήν» τόνισε, μεταξύ άλλων, μόλις έξι μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Όπως εξήγησε σχετικά, η είσοδος της Βρετανίας στην ΕΕ κατέστησε την εγχώρια οικονομία ισχυρή και πλούσια. «Η ΕΕ ωφέλησε την πλειονότητα των πολιτών» έσπευσε να σημειώσει.

Σύμφωνα με την ίδια, το ευρωπαϊκό project τελεί υπό κίνδυνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι επιθυμούν την επιστροφή στα κλειστά σύνορα και στον οικονομικό εθνικισμό.

«Είναι αναγκαίο να πιστέψουμε ότι μόνο μέσω μία ενωμένης Ευρώπης, μπορούμε να προοδεύσουμε και να κάνουμε βήματα προόδου» κατέληξε, στο ίδιο ύφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ