ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ, Γερμανία και Ελβετία είναι οι πρώτοι φοροφυγάδες

ΗΠΑ, Γερμανία και Ελβετία είναι οι πρώτοι φοροφυγάδες

Έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν τη Δευτέρα, έδειξε πως η Ελβετία, το Χονγκ Κογκ και οι ΗΠΑ έχουν το χειρότερο σκορ στον κόσμο, ως προς την καταπολέμηση της μυστικότητας ως προς τα οικονομικά ζητήματα. Με άλλα λόγια, οι χώρες αυτές επιτρέπουν στους πλούσιους να κρύβουν φόρους ή ακόμα και τα χρήματά τους, χάρη σε αυτή τη μυστικότητα. 

Ο συγκεκριμένος τομέας, της μυστικότητας στις οικονομικές συναλλαγές δηλαδή, έχει βελτιωθεί στα περισσότερα κράτη, καθώς οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα απέναντι στον θυμό των πολιτών για την ανισότητα και την φοροδιαφυγή. Αλλά τα δημόσια στοιχεία σε ΗΠΑ και Γερμανία δείχνουν πως εκεί τα πράγματα έγιναν χειρότερα, είπε το Δίκτυο για την Φορολογική Δικαιοσύνη, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την οικονομική μυστικότητα.

Η Γερμανία είναι η όγδοη χειρότερη χώρα σε αυτόν τον τομέα στον κόσμο, είναι "μία διαρκώς αυξανόμενη απειλή για την οικονομική διαφάνεια", ανέφερε το δίκτυο.

Αξιοσημείωτο γεγονός, πως οι ΗΠΑ παρουσιάζουν χειρότερη εικόνα ακόμα και από τα νησιά καιμάν, το Λουξεμβούργο ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης είναι μέσα στους 10 χειρότερους.

Περίπου 32 τρισ. δολάρια έχουν κρυφτεί σε φορολογικούς παραδείσους, ελαφρά φορολογημένα ή και καθόλου. Περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια τον χρόνο είναι το παράνομο χρήμα που διαφεύγει από τα σύνορα.

Η Αφρική από μόνη της έχει χάσει περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια σε φυγή κεφαλαίων από το 1970 την ίδια στιγμή που πλούσιες ελίτ έχουν βγάλει λεφτά εκτός συνόρων.

Οι χώρες έχουν αποτύχει να προωθήσουν οικονομική δικαιοσύνη αφού αρνούνται να μοιραστούν πληροφορίες για τις εταιρείες ή από τη στιγμή που μπλοκάρουν την ανταλλαγή στοιχείων πάνω στα κέρδη των παγκοσμίων κολοσσών, οι οποίοι επιλέγουν προορισμούς από όπου αγοράζουν με τους χαμηλότερους δυνατούς φόρους.

Η ΕΕ προσπαθεί να σπάσει αυτή την αλυσίδα ζητώντας από τις εταιρείες να την προμηθεύσουν με οικονομικά στοιχεία που αφορούν τόσο στην ίδια την χώρα όσο και σε πωλήτριες εταιρείες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ασκήσει πιέσεις σε κράτη όπως η Ελβετία για να δώσουν πληροφορίες για Αμερικανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν φόρους. Εντούτοις, η επίδοση της πλέον δυνατής οικονομίας στον κόσμο χειροτέρεψε, καθώς δεν μπορεί να το επιβάλλει στον ίδιο της τον τόπο.

"Οι ΗΠΑ πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουν την ιστορική τους αντίθεση με την εκλογίκευση του "μοιράσματος" των φόρων ως προς τους προμηθευτές αλλά και τους συνέταιρους τους στις επενδύσεις", είπε ο Τζον Κρίστενσεν, διευθυντής του Δικτύου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολιτείες του Ντελαγουέρ, Γουαιόμινγκ και Νεβάδα παρουσάισαν εξαιρετικά φτωχά αποτελέσματα ως προς την οικονομική ισότητα, καθώς ουσιαστικά λειτουργούν ως κόμβοι σε οφ σορ επενδυτές.

Πηγή Chris Arsenault, Ellen Wulfhorst. Επίσης, το ίδρυμα Thomson Reuters Foundation, the charitable arm of Thomson Reuters, που καλύπτει ανθρωπιστικούς τομείς, θέματα για τα δικαιώματα της γυναίκας, τράφικινγκ, διαφθορά και κλιματιστική αλλαγή. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.trust.org