ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο

Τσακαλώτος: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο

Το «χρυσό κανόνα» της μη επιμέτρησης των δημοσίων επενδυτικών δαπανών στα πρωτογενή ελλείμματα πρότεινε από το βήμα του Brussels Economic Forum (Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετέχοντας σε πάνελ με θέμα τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στις φτωχές επιδόσεις της ευρωζώνης στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάγκη μιας κοινωνικά διίακης ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την εξαίρεση των επενδυτικών δαπανών από την καταμέτρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους, αλλά και τη θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων που θα έχουν ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και θα λαμβάνουν υπόψη το δείκτη ανισοκατανομής εισοδήματος το γνωστό και ως «Gini».

Ο υπουργός απέδωσε τον Ευρωσκεπτικισμό στην ανισότητα και στην αδυναμία των πολιτών να νιώσουν ότι μοιράζονται τα οφέλη της ανάπτυξης. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για την παγκοσμιοποίηση και εάν αυτή είναι καλή ή όχι είπε πως η παγκοσμιοποίηση αυξάνει το παραγόμενο προϊόν, αλλά δεν διασφαλίζει τη διανομή των κερδών.

Αναφερόμενος στην ελληνική εμπειρία είπε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και στην οικονομική προσαρμογή, όπως και ανάμεσα στην αναπτυξιακή και στην δημοσιονομική προσαρμογή. Στη βάση αυτή ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο, ενώ αναγνώρισε πως δεν έχει δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε πως η ελληνική κρίση βρίσκεται κοντά στη λύση και εστίασε στο γεγονός ότι πλέον δεν γίνεται λόγος για Grexit. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως αν και υπάρχουν πάντα «νικητές και χαμένοι» θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε όσους δεν επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση.

Μιλώντας νωρίτερα στο Brussels Economic Forum ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ δέχθηκε ερωτήματα για την κριτική που ασκείται από τους Ευρωσκεπτικιστές για την μη στήριξη των ευάλωτων στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έφερε ως παράδειγμα τη χώρα μας λέγοντας πως με τα φθηνά δάνεια του ESM, η Ελλάδα έχει πλέον χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους από την Γαλλία , το Βέλγιο και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη βάση αυτή σημείωσε πως το Εurogroup εξετάζει την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εάν και εφόσον οι όροι του προγράμματος προσαρμογής εκπληρωθούν πλήρως έως το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ