«Αλλάξτε τα όλα» στα εργασιακά, λένε οι δανειστές
Μπορεί όλα να δείχνουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός της εβδομάδας και οι δανειστές θα ξεμπλοκάρουν την πρώτη δόση, όμως τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την δεύτερη αξιολόγηση της οποίας σημαντικό μέρος αποτελούν οι αλλαγές στην νομοθεσία για τα εργασιακά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μάλιστα, οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί καθώς θεωρούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει προστατευτικό εργασιακό πλαίσιο. Αν και επισήμως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσεις, από τις πρώτες επαφές φαίνεται ότι στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν τόσο ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ όσο και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με εφαρμογή νέων μορφών απασχόλησης όπως ο θεσμός της "μικροεργασίας" στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και τα "συμβόλαια μηδενικών ωρών" που αντιστοιχούν σε δουλειά όσο, όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης.
Κατάργηση δύο ετήσιων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού. Προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος αντιδράσεων, προτείνεται τα μέτρα να ισχύσουν μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών vα επιμερισθεί στους υπόλοιπους 12.
Ομαδικές απολύσεις. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι θεσμοί θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των τραπεζών καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων.
Λοκ άουτ. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.
Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών και μείωση των αδειών που δικαιούνται.
Μείωση ημερών συνδικαλιστικής άδειας και των προσώπων που τις δικαιούνται.
Αλλαγές αναμένονται με τον συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
"Κόκκινη γραμμή" τα εργασιακά λέει η κυβέρνηση
Αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία, όπως έκανε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις.
"Η εμπλοκή, άλλωστε του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει", σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει "κόκκινες γραμμές" και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στην εφημερίδα Αγορά ο κ. Σκουρλέτης τονίζει πως «το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή. Δε θα αποδεχθούμε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων επί των ημερών μας και εκείνο που επιδιώκουμε είναι να περιορίσουμε δραστικά την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων» .