Ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον Ανακριτή Διαφθοράς, τα έξι στελέχη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ της περιόδου 2013-2014. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, οποιαδήποτε ποινική τους ευθύνη στην υπόθεση της αξιοποίησης των επίμαχων ακινήτων.
Πριν τις απολογίες, ο ανακριτής μετά από αίτημά τους, εξέτασε έναν μάρτυρα υπεράσπισης. Η βασική υπερασπιστική γραμμή τους εδράζεται στο γεγονός ότι η θέση τους ήταν να γνωμοδοτούν και οι κρίσεις τους δεν ήταν δεσμευτικές για το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και έλαβε τις αποφάσεις του.
Υπό αυτή, δε, την οπτική, υποστηρίζουν ότι δεν είχαν καμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος, άρα το αδίκημα της απιστίας τους στην υπηρεσία δεν τεκμηριώνεται. Υποστήριξαν δε πως οι εκτιμήσεις τους εκτός από νόμιμες, ήταν και επωφελείς για το Δημόσιο.
Ο φάκελος της δικογραφίας που χειρίζεται ο ανακριτής Κώστας Σαργιώτης αφορά σε 28 ακίνητα - πέντε κτήρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY, πέντε κτήρια της Αστυνομίας, το κτίριο του Κεράνη κ.α.- που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωσή τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.
Η επίμαχη συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δύο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Οι εμπειρογνώμονες κλήθηκαν ενώπιον του ανακριτή σε απολογία βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ερεύνησαν την υπόθεση οι οποίοι έκριναν ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων «παρ' ότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».
Οι Εισαγγελείς εκτιμούν πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ .Αναφέρονται επίσης, σε «επαχθείς μισθωτικούς όρους» που επάγονται ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία της υπεξαίρεσης για την οποία βαρύνονται τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, για την οποία η έρευνα συνεχίζεται.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.
Η παρέμβαση της Κομισιόν
Αναφερόμενος στο θέμα ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι άποψη της Κομισιόν είναι ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιες «εξασφαλίσεις».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχουν κληθεί να απολογηθούν στον εισαγγελέα Διαφθοράς, έξι μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (εκ των οποίων τρία μέλη είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group και κατάγονται από την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία), ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επεσήμανε: «Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη». Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.