Στον ανακριτή Διαφθοράς οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
Στον ανακριτή Διαφθοράς απολογούνται σήμερα τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, για την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο φάκελος της δικογραφίας που χειρίζεται ο ανακριτής Κώστα Σαργιώτη αφορά σε 28 ακίνητα, πέντε κτήρια των υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY, πέντε κτήρια της Αστυνομίας, το κτίριο του Κεράνη κ.α., που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.
Η επίμαχη συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι εμπειρογνώμονες κλήθηκαν ενώπιον του ανακριτή σε απολογία βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ερεύνησαν την υπόθεση οι οποίοι έκριναν ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων «παρ’ ότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».
Οι Εισαγγελείς εκτιμούν πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ .Αναφέρονται επίσης, σε «επαχθείς μισθωτικούς όρους» που επάγονται ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία της υπεξαίρεσης για την οποία βαρύνονται τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, για την οποία η έρευνα συνεχίζεται.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.
Το θέμα των διώξεων των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε το Eurogroup της 24ης Μαίου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, να εκφράζει έντονη δυσφορία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν οι εμπειρογνώμονες.
Ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες υπάρχουν και τρεις, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός και ένας Σλοβάκος, που είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group για να συμβουλεύουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτοί κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν εγγύηση από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ και να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.
Το EuroWorking Group της 23ης Μαΐου ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να φροντίσει πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει «κατά προτεραιότητα» στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον και να δοθεί λύση στο ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τόσο οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όσο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Χουλιαράκη πως η δίωξη που έχει ασκηθεί από την πλευρά της εισαγγελίας είναι τεκμηριωμένη δεδομένου ότι όντως οι εμπειρογνώμονες αυτοί έφεραν ειδική γνώση και μπορούσαν να αποσοβήσουν τη ζημία για το Δημόσιο.
Νομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και την απαλλαγή των εμπειρογνωμόνων, δεδομένου ότι η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) είχε ενεργή εμπλοκή στα θέματα που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις και μέρος της τεχνικής της βοήθειας σχετιζόταν άμεσα με τους εν λόγω εμπειρογνώμονες. «Διασταλτικά η αδυναμία τους να επιτελέσουν σωστά το έργο τους, εκθέτει και την Ομάδα Δράσης», αναφέρουν σχετικά οι ίδιες πηγές, λέγοντας πως το θέμα είναι δύσκολο να διευθετηθεί χωρίς να υπάρξει εξόφθαλμη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.