ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προαπαιτούμενα για τη δόση ζητά το Eurogroup

Νέα προαπαιτούμενα για τη δόση ζητά το Eurogroup
REUTERS/Francois Lenoir

Νέες προαπαιτούμενες δράσεις ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα προκειμένου να εκταμιεύσει δόση 10,3 δισ ευρώ, ενώ κατά πληροφορίες υπάρχει συμφωνία στο να περιοριστούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας χαμηλότερα του 15% βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και να διαμορφωθούν μακροπρόθεσμα στο 20%.

Σε κάθε περίπτωση η διευθέτηση του χρέους για την μεσο-μακροπρόθεσμη περίοδο θα γίνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες διακόπηκε για περίπου είκοσι λεπτά αργά το βράδυ της Τρίτης και ενώ οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν προηγουμένως πως η δόση θα εκταμιευθεί σε δύο μέρη, τον Ιούνιο (7,5 δισ.) και τον Σεπτέμβριο (2,8 δισ.).

Νωρίτερα, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά αφορούν:

- Στα κόκκινα δάνεια , όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

- Στο ΕΚΑΣ, όπου οι δανειστές έχουν διαπιστώσει μια τρύπα 70 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του, την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

- Στις ιδιωτικοποιήσεις όπου ζητείται η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από τη Βουλή παρά το ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα .

- Αλλαγές στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η διοίκηση του έναντι ποινικών διώξεων. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων αυτών θα επιτρέψει την σταδιακή εκταμίευση των δόσεων.

Αν και στα προαπαιτούμενα υπάρχει πρόοδος η απόφαση για τη λήψη μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθυστερεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως διαρκώς διατυπώνονται νέες παραλλαγές για το πως θα αποτυπώνεται το θέμα στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Στο θέμα αυτό Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθούν να συγκλίνουν , καθώς οι απόψεις των δύο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με πηγές η συζήτηση έχει εστιάσει και στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να εμφανίζει η Ελλάδα μετά το 2018, με το ΔΝΤ να έχει προτείνει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τους Ευρωπαικούς θεσμούς να αντιπροτείνουν 2% του ΑΕΠ.