ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παρέμβαση Λιου για το ελληνικό χρέος

Νέα παρέμβαση Λιου για το ελληνικό χρέος
REUTERS/Alvin Baez

Παρότρυνση σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της συνόδου του G7 στο Τόκιο.

 

Ο κ. Λιου επανέλαβε τη σταθερή αμερικανική θέση ότι η Ευρώπη είναι σημαντικό να τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Μετά από τη συνάντηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε στο twitter πως είχε μια «καλή συνάντηση» με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών για την Ελλάδα και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ευρωζώνης.

Επιμένει και το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους

Τη θέση του ΔΝΤ ότι απαιτείται γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια εξέφρασε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος, ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την πρώτη αξιολόγηση συνεχίζονται και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε αρκετά ζητήματα και η οποία διαφάνηκε και στο Eurogroup της 9ης Μάιου.

Ο ίδιος επανέλαβε πως για να συνομολογήσει το ΔΝΤ πρόγραμμα με την Ελλάδα και για να παράσχει τις σχετικές εγκρίσεις το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πρέπει το πρόγραμμα να «πατά σε δύο πόδια», ήτοι σε ισχυρές πολιτικές μεταρρυθμίσεων και και ισχυρή ελάφρυνση χρέους.

Για την ελάφρυνση χρέους ο Ράις καλωσόρισε την έναρξη των συζητήσεων στο Eurogroup για το θέμα λέγοντας πως είναι σημαντικό συστατικό του προγράμματος. «Το βλέπουμε ως θετική εξέλιξη», είπε.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως το ΔΝΤ έχει ανταλλάξει με τους Ευρωπαίους απόψεις για θέματα στόχων και λεπτομέρειες σχετικές με το χρέος , ωστόσο ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν έχει οριστικοποιήσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.

Κατά τον ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι δυνατή η σταθεροποίηση του χρέους χωρίς ονομαστική μείωση. «Η ελάφρυνση θα μπορούσε να γίνει με επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια», είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του ESM είπε πως «δεν είναι σε γνώση του Ταμείου συζητήσεις σχετικές με την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος προς το Ταμείο». Ωστόσο χαρακτήρισε λογικό το να υπάρχει μια αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο χρέος. «Είναι βέβαιο πως η αντικατάσταση ακριβότερου χρέους με φθηνότερο θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς για τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος και το πώς το ΔΝΤ βλέπει τους στόχους του προγράμματος του ESM είπε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

«Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

Αναφερθείς στα επόμενα βήματα είπε πως στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένεται να εξετασθούν τα προαπαιτούμενα και η ελάφρυνση χρέους. Όπως απεκάλυψε σε αυτό θα μετέχει ο Πόουλ Τόμσεν, αλλά όχι η Κριστίν Λαγκάρντ που θα βρίσκεται στην Ασία.

«Στο Eurogroup θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις και χρέος. Για να μετέχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους», είπε και προσέθεσε πως τα στελέχη του ΔΝΤ είναι έτοιμα να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα «όταν τα νούμερα θα βγαίνουν». Ο Ράις είπε πως η στάση που κρατά το ΔΝΤ είναι μια στάση συνέπειας έναντι των μελών του Οργανισμού και πως δείχνει την ομοιογένεια με την οποία αντιμετωπίζει το Ταμείο τα μέλη του.

Τέλος, δεν απέκλεισε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G7 να υπάρξουν σχετικές συζητήσεις για την Ελλάδα, αν και το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου.