Ανοικτή αντιπαράθεση Αλεξιάδη – Πιτσιλή για το κτίριο Κεράνη
Το αργότερο το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η σταδιακή μετακόμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο Κεράνης σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οκονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους του Τύπου το ανακαινισμένο κτίριο της καπνοβιομηχανίας. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής εξέφρασε σήμερα δημοσίως την αντιθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ο κ. Αλεξιάδης επέκρινε τους προκατόχους του για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν στην μετεγκατάσταση υπηρεσιών των υπουργείων στο συγκεκριμένο κτήριο προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δαπάνη του δημοσίου για ενοίκια. Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ακίνητο το Δημόσιο καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Εθνική Πανγαία, το μηνιαίο μίσθωμα των 221.000 ευρώ.
Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως σήμερα υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι διάσπαρτες σε επτά διαφορετικά κτίρια. Σε αυτές τις υπηρεσίες απασχολούνται 1.027 εργαζόμενοι σε πολύ μικρότερα σε επιφάνεια γραφεία και το Δημόσιο καταβάλλει μηνιαία μισθώματα για αυτά τα κτίρια 232.000 ευρώ.
Πάντως, λίγη ώρα αργότερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής εξέφρασε επιφυλάξεις σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Καπνοβιομηχανίας Κεράνης στη Λεωφόρο Θηβών, αναφέροντας ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά» χωρίς να έχει υπολογιστεί επακριβώς τι θα σημάνει η μετεγκατάσταση τους.
Κατά τον ίδιο στη ΓΓΔΕ έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους αλλά και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους.
Αντιδρούν και οι εφοριακοί
Πάντως και σήμερα εφοριακοί και τελωνιακοί αντέδρασαν στο ενδεχόμενο μετακόμισης τους στο νέο κτίριο.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να νομιμοποιήσει «ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου», δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο υπουργείου Οικονομικών», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση και προστίθενται τα εξής:.
«Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να «χαλάσουν» τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο «Κεράνης».
»Η στοχοποίηση και η λάσπη εναντίων των εργαζομένων και όλων όσων τολμάνε να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολουθεί, με μεγάλη μάλιστα ευκολία, την πεπατημένη.
»Η ηγεσία όμως του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται, ό,τι και αν σχεδιάζει, να αποφύγει τα καίρια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.
»Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;
»Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του κτιρίου να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;
»Γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου «Κεράνης»»;