Χρονιά - ρεκόρ για τον τουρισμό δείχνουν κρουαζιέρα και Duty Free
Ανανεώθηκε:
Με τους καλύτερους οιωνούς έχει ξεκινήσει η φετινή τουριστική χρονιά με βάση τους πρώιμους δείκτες που αφορούν όχι μόνο τις αφίξεις αλλά και μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό της δυναμικής που υπάρχει και που –εκτός απροόπτου- αναμένεται να οδηγήσει σε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων είναι ότι μόνο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια καταγράφουν αύξηση της τάξης του 250% σε σχέση με πέρυσι.
Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι αφίξεις αυτές προκύπτουν από 12 διαφορετικές εταιρείες, γεγονός που καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο λιμάνι μετατρέπεται σε πρώτης τάξεως προορισμό. Μια εξέλιξη με άμεσο αντίκτυπο για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι τουρίστες έχουν απευθείας πρόσβαση στο κέντρο αλλά και σε μια σειρά από δημοφιλείς περιοχές της πόλης, ενισχύοντας άμεσα τα τουριστικά έσοδα.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Τουρισμού, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες από 650 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.
Ρεκόρ και για τα duty free
Αντίστοιχα, ένας ακόμα πρόδρομος δείκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με τον τζίρο που κατέγραψαν τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα αεροδρόμια της χώρας τον Μάιο. Σύμφωνα λοιπόν με τα σχετικά στοιχεία, προέκυψε αύξηση της τάξης του 391% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και –το πιο σημαντικό- αύξηση 10,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη δυναμική που υπάρχει στο μέτωπο των αεροπορικών αφίξεων αλλά και ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ξοδεύοντας σαφώς περισσότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν.
Και νομοθετικές πρωτοβουλίες
Την ίδια στιγμή, και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, το Υπουργείο Τουρισμό ετοιμάζει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που κατά πάσα πιθανότητα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μετά το τέλος της σεζόν. Η πρώτη από αυτές έχει να κάνει με την προστασία της αυθεντικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ώστε να υπάρχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και εστιατόρια) να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο εξετάζει το «πακέτο» των κινήτρων που θα δοθούν και τις επιμέρους ρυθμίσεις ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί πριν το τέλος του έτους. Παράλληλα, μια σειρά από έργα υποδομών με άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να «τρέξουν» με διαδικασίες fast track ώστε –και αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για έργα που θα δώσουν μεγάλη «ανάσα» σε ολόκληρες περιοχές και έχουν βαλτώσει για χρόνια και έτσι προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού είναι όχι μόνο να «πάρουν μπροστά» αλλά και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.