Εκτόξευση 48,8% στις τιμές της βιομηχανίας τον Απρίλιο
Ανανεώθηκε:
Διόγκωση του κύματος ακρίβειας προοιωνίζεται η εκτίναξη κατά 48,8% των τιμών παραγωγού στη Βιομηχανία με βασικό πυροδότη το ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 48,8% έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Το ράλι των τιμών στη βιομηχανία, το εμπόριο και την γεωργία σηματοδοτούν ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες και όλα δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή οδεύει σε νέα ρεκόρ μετά το 10,2% τον Απρίλιο που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών με τα οριστικά στοιχεία για τον Μάιο να ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Ιουνίου.
Ένα πρώτο δείγμα για την ταχύτητα των τιμών θα αποτελέσει η αυριανή εκτίμηση της Eurostat για τη πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα τον Απρίλιο ο δείκτης είχε αναρριχηθεί στο 9,4% από 8% το Μάρτιο.
Η πληθωριστική καταιγίδα υποχρέωσε το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος τοποθετώντας το πήχη στο 5,6% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στις εαρινές προβλέψεις ανέβασε το πληθωρισμό στο 6,3% καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος που προβλέπει ότι φέτος ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 5,5% σύμφωνα με το βασικό σενάριο και στο 7,5% με βάση το δυσμενές σενάριο
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γ. Στουρνάρας προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σημαντική υποχώρηση το 2023.