ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού

Δαγούμας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού
Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας INTIME

Την εκτίμηση πως δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας της ΡΑΕ.

Ο κ. Δαγούμας τόνισε πως από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει ότι δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παρουσιάζει κέρδη, ενώ η λιανική ζημιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο διάστημα των έξι μηνών από τον Οκτώβριο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ανήλθαν σε 927 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η ΡΑΕ πήρε στοιχεία για εκπτώσεις ύψους 335 εκατ. ευρώ αλλά και για έμμεσες εκπτώσεις υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων.

Όπως είπε, η ΡΑΕ καταγράφει ανά δραστηριότητα την συνολική κερδοφορία, η οποία μπορεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να απομειωθεί ανάλογα με τις εκπτώσεις που έχουν γίνει.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε ότι αποτελεί μέρος μιας κυμαινόμενης χρέωσης ενώ η ενεργοποίησή της αποτελεί καθαρά εμπορική απόφαση της κάθε εταιρείας. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 σημεία στον κώδικα προμήθειας που προβλέπεται η ρήτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ οι τιμές του ηλεκτρισμού στη χώρα μας, βρίσκονταν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στο μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο η θέση της χώρας αυξομειωνόταν ανάλογα με το ύψος των επιδοτήσεων. Το Δεκέμβριο η Ελλάδα εμφανιζόταν στις πιο ακριβές, ενώ τον Απρίλιο λόγω της αυξημένης επιδότησης, η χώρα μας συγκαταλεγόταν στις πιο φθηνές.

Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο τιμών των χωρών του Νότου, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν υψηλότερα κόστη σε σύγκριση με τις χώρες του Βορρά.

Παράλληλα, ανέφερε πως σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν μέσω της παρακολούθησης της εσωτερικής, χονδρεμπορικής αγοράς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν διαπιστώνει ενδείξεις χειραγώγησης τιμών. Όμως, όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε, «η λειτουργία της αγοράς με ακραίες τιμές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκέρδη. Αυτή νομίζω είναι η βάση της συζήτησης. Οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς λόγω της κρίσης και οφείλει η πολιτεία να τα παίρνει προς όφελος των καταναλωτών».

Έτσι, σκοπός τους πορίσματος της ΡΑΕ ήταν να εντοπίσει αυτά τα συγκυριακά πλεονάζοντα έσοδα από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, τα οποία και η πολιτεία προτίθεται να φορολογήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, το πόρισμα είναι «άρτια τεχνοκρατικά δουλειά, δίκαιη όσον αφορά τα αποτελέσματά της». Σύμφωνα δε με το πόρισμα αυτό, κερδισμένοι ήταν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι παρήγαγαν κέρδη, ενώ αντίθετα ο κλάδος της προμήθειας είχε ζημίες κατά την επίμαχη περίοδο.

Υψηλό κόστος ενέργειας λόγω του αερίου

Αναφερόμενος στο ύψος των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι ο λόγος για τον οποίο είναι υψηλότερες από τις χώρες του Βορρά έχει να κάνει με το ενεργειακό μείγμα της χώρας, στο οποίο έχει σημαντικό ποσοστό το φυσικό αέριο. «Αν δούμε τις τιμές στην περιοχή, θα δούμε ότι βρισκόμαστε μεταξύ της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, με τις αγορές των οποίων είμαστε συζευγμένοι», τόνισε.

Και αντίστοιχα, αυτός είναι ο λόγος που το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, και επομένως και οι λιανικές τιμές ρεύματος, δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν δεν μειωθούν οι διεθνείς τιμές του αερίου.

«Επομένως, όσο η τιμή των συμβολαίων TTF (στο ολλανδικό hub αερίου) παραμένουν στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι τιμές δεν μπορούν να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μειωθούν τα έσοδα των παραγωγών, με το πόρισμα της ΡΑΕ να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.