ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παντόαν: Η Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ άλλοτε

Παντόαν: Η Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ άλλοτε
Σκεπτικός ο Ιταλός υπουργών Οικονομικών Πιερ Καρλο Παντόν, πλαισιωμένος από τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Χοσέ Άνχελ Γκουρία (Jose Angel Gurria) και τον εξίσου προβληματισμένο Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν (George Osborne). Στη φωτογραφία από το πάνελ ομιλητών στην εαρινή σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτοντ, διακρίνονται επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schaeuble), ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin), ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος (Luis de Guindos) και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde). Το ημερολόγιο γράφει Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 REUTERS/Jonathan Ernst

«Η Eυρώπη, στην φάση αυτή, κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντόαν (Pier Carlo Padoan), μιλώντας σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza.

«Αυτό που έμαθα, κάνοντας την δουλειά μου είναι ότι στην Ευρώπη απαιτείται πάνω από όλα ένα κύριο συστατικό, η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μια χώρα πρέπει να σέβεται τους κανόνες, αλλά όταν το έχει πράξει, μπορεί να συζητηθεί, γύρω από ένα κοινό τραπέζι, το πώς να αλλάξουν οι κανόνες, ιδίως σε μια έκτακτη φάση σαν και αυτή», συμπλήρωσε ο στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi).

Σύμφωνα με τον Πάντοαν υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες για την Ευρώπη: η απασχόληση, οι πρόσφυγες, η ασφάλεια και το Brexit.

Για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, εκτιμά ότι «απαιτείται μια ουσιαστική οικονομική συνεισφορά, με μεγάλη διάρκεια», ενώ αναφορικά με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίση της Γηραιάς Ηπείρου, αυξάνοντας σημαντικά και την παραγωγικότητα.

«Το 2010, με την ελληνική κρίση, η τραπεζική ένωση δεν υπήρχε και δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην ατζέντα. Τώρα είμαστε περίπου στα μισά του δρόμου, λείπει ακόμη μια κοινή ασφάλεια των καταθέσεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Τόνισε, τέλος, ότι «η πορεία της οικονομίας δεν είναι ικανοποιητική, ιδίως σε ότι αφορά την απασχόληση» και ότι «ένα ενδεχόμενο Brexit θα υπέσκαπτε την Ευρώπη», από την στιγμή που «θα αποτελούσε έναν μη ενάρετο τρόπο εξόδου από μια συμφωνία, έστω και μέσα σε δημοκρατικό πλαίσιο».