ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιμίλιος Αυγουλέας στο CNN Greece: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει - Να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα

Αιμίλιος Αυγουλέας στο CNN Greece: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει - Να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα
Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Στην ανάγκη περιορισμού των εμμέσων φόρων, προκειμένου να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρεται μιλώντας στο CNN Greece ο Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος περιλαμβάνεται στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που μετέχουν στο νεοσύστατο Think Tank του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

«Παρά τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σύντομα, αυτό δεν φαίνεται ορατό πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε διεθνές επίπεδο οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς έχουμε σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στον ενεργειακό εφοδιασμό. Ενδιάμεσα οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν λύσεις με οικονομική λογική που μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα . Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια για να σταθεροποιηθούν οι τιμές και οι εισοδηματικές απώλειες», ανέφερε ο κ. Αυγουλέας.

Επιχειρηματολογώντας σχετικά τόνισε πως οι υψηλές αυξήσεις στις τιμές σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους συντελεστές φορολόγησης, σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, οδηγούν υψηλοτέρα τα φορολογικά έσοδα για τον δημόσιο τομέα. «Ήδη έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει τη μείωση των φόρων για να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειές της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων», τόνισε, προσθέτοντας πως η ακολουθούμενη επιδοματική πολιτική είναι «πεπερασμένη» και εν τέλει δεν λειτουργεί με τρόπο που να διαχέεται το θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο της κοινωνίας.

Ζοφερή πραγματικότητα

Οι αναφορές του Καθηγητή Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συνάδουν με την ζοφερή πραγματικότητά που αντιμετωπίζουν ήδη τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής που περιέχουν πλέον τα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, έχουν οδηγήσει ήδη σε υπερδιπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2.240 kWh καλείται σήμερα να καταβάλει 378 ευρώ (με τη ρήτρα ενεργοποιημένη μόνο τη μισή περίοδο) ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το εκκαθαριστικό τιμολόγιο ήταν στα 240 ευρώ. Άλλος καταναλωτής, σε ιδιώτη πάροχο, με κατανάλωση το τετράμηνο (μέσα Ιουνίου ως μέσα Οκτωβρίου) περίπου 2.600 kWh έλαβε λογαριασμό 470 ευρώ έναντι 215 ευρώ πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο κοντά στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα πλησιάζει η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο έχει πλέον φτάσει στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σήμερα η τιμή της χονδρικής στο ρεύμα θα φτάσει στην ελληνική αγορά στα 285,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω του ράλι της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και της ανόδου των ρύπων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος με ποσό της τάξης των 39 ευρώ ανά μήνα, η οποία όμως καλύπτει την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής έως και τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα.