Σταθερά επιτόκια από την ευρωζώνη ζητά η Ελλάδα
Με αίτημα τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων που έχει λάβει από την ευρωζώνη η Ελλάδα να καταστούν σταθερά, μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον και στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές της στη Σύνοδο του ΔΝΤ να «κλειδώσουν» τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ η ελληνική πλευρά θα προτείνει ετήσιο πλαφόν για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων, και το 7% για αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.
«Η Αθήνα επιχειρεί να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της ΕΕ για να έχει ένα μαξιλάρι έναντι ενδεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ», αναφέρουν στο πρακτορείο πηγές με γνώση των ελληνικών θέσεων.
«Με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα», ανέφερε πηγή στο Reuters και πρόσθεσε: «Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο από το 2021, οπότε η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια του πρώτου προγράμματος, οι ετήσιες πληρωμές μόνο για το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων θα «εκτιναχθούν» και θα φτάσουν στο 15% το 2022 και το 2023, μη συνυπολογιζομένου του κοστους των εντόκων γραμματίων.
«Η Αθήνα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους», αναφέρει το Reuters, ωστόσο σημειώνει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για αναδιάρθρωση χρέους στην παρούσα φάση.