ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής: Συμφωνία στον ΟΟΣΑ, επόμενη «στάση» η G20

Παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής: Συμφωνία στον ΟΟΣΑ, επόμενη «στάση» η G20
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Σε μια παγκόσμια συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% και θα καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία, κατέληξαν 136 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι τέσσερις χώρες - η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα - δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

Το Παρίσι από την πλευρά του εκτιμά ότι η παγκόσμια φορολογική συμφωνία προαναγγέλλει «δημοσιονομική επανάσταση».

Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματική δημοσιονομική επανάσταση», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στην τηλεόραση.

Σε μια παγκόσμια συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% και να καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία κατέληξαν 136 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα... Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε «Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία».

Η Ελβετία κάλεσε σήμερα να δοθεί περισσότερος χρόνος και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) της επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

«Η Ελβετία ζητεί τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Για το Λονδίνο, η συμφωνία για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ανοίγει τον δρόμο για ένα δικαιότερο σύστημα.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από 136 χώρες, τονίζοντας ότι υπάρχει τώρα "σαφής πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα".

«Είμαι περήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τη σύγχρονη εποχή - μια βασική προτεραιότητα για την προεδρία μας στην G7», αναφέρει ο Σούνακ σε δήλωσή του.

«Τώρα έχουμε ανοιχτό δρόμο για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται».

Χαιρετίζει τη συμφωνία η πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη σημερινή συμφωνία για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, για να καταστήσουμε το παγκόσμιο φορολογικό μας σύστημα πιο δίκαιο. Η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη διεθνή προσπάθεια», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι για τις υπηρεσίες και την άοκνη δουλειά του σε αυτό το ζήτημα.

«Γνωρίζω ότι η επίτευξη μέχρι αυτού του σημείου, απαιτεί δύσκολες επιλογές για πολλές χώρες. Πρέπει όμως να εξετάσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της συμφωνίας», αναφέρει στη συνέχεια, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη Σύνοδο Κορυφής του G20, στο τέλος του μήνα, όπου θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.