ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Θρίλερ με το κλείσιμο της αξιολόγησης- Απαιτήσεις «φωτιά» των δανειστών

Διαπραγμάτευση: Θρίλερ με το κλείσιμο της αξιολόγησης- Απαιτήσεις «φωτιά» των δανειστών

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα του κλεισίματος της αξιολόγησης που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο, καθώς παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα  κάτι τέτοιο φαίνεται αρκετά δύσκολο στην παρούσα φάση. Σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών (Ντέγκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου και Φραντσέσκο Τρούντι) είναι ήδη εδώ για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, αφού είχαν φύγει για λίγες μόλις ώρες για να βρεθούν σε προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το θέμα να έχει φτάσει σε ένα τελικό σημείο ως το Eurogroup στις 22 Aπριλίου στο Άμστερνταμ. Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα σενάρια που φαίνονται στον ορίζοντα. Το πρώτο είναι να κλείσει η αξιολόγηση και με την συμμετοχή του ΔΝΤ με συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών και για το χρέος και το δεύτερο είναι να μπει το ΔΝΤ κανονικά στο πρόγραμμα αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος.

Θεωρητικά, το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος μπορεί να γίνει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 15-16 Απριλίου, όπου θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Το Ταμείο θεωρεί άπιαστο τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και πιστεύει ότι για να μπει από τώρα στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει διευθέτηση τώρα και για το χρέος. Φαίνεται, πως η Γερμανία είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το θέμα του χρέους.

Για την ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο φορολογικό ούτε στο ασφαλιστικό, μεγάλη απόσταση παραμένει εξάλλου στα θέματα των κόκκινων δανείων και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στο μεταξύ, εντύπωση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος χτες δήλωσε πως δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος,

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αναπόφευκτα να πάρει δύσκολα μέτρα καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει μπει σε τάξη με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ληφθεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, εάν τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 22ας Απριλίου δεν θα είναι επαρκή για να υπάρξει συμφωνία.

Επιφυλακτική και η RBS

Την ίδια στιγμή σε έκθεσή της η Royal Βank of Scotland (RBS) διαμηνύει προς κάθε ενδιαφερόμενο:
Μην περιμένετε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν τον Ιούλιο, καθώς τότε και μόνο θα πεισθούν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να κάνουν πίσω στη διαπραγματευτική τους στάση, εκτιμά η τράπεζα.

Τα e-mail φωτιά των δανειστών

Η εφημερίδα Αγορά φέρνει σήμερα στο προσκήνιο τα e-mail μες τις απαιτήσεις των δανειστών (Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Σε αυτά γίνονται σαφές οι διαφοροποιήσεις τους όσον αφορά το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 (3,5% για τους Ευρωπαίους- 1,5% για το ΔΝΤ) όμως συγκλίνουν στο ζήτημα των σκληρών μέτρων που πρέπει να αποφασιστούν σε μια σειρά από θέματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό ,τα κόκκινα δάνεια και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Συγκεκριμένα οι δανειστές φέρονται να ζητούν μέτρα όπως:

- την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα)

- αύξηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση) αλλά και στα βιβλία. Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13% και το ΔΝΤ επιθυμεί αυτό να αυξηθεί και να φτάσει στο 23%.

- αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Επιπλέον , στα προαπαιτούμενα για την β΄αξιολόγηση το φθινόπωρο, οι δανειστές απαιτούν:

- απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2016,

- περικοπές των προνομιακών επιδομάτων,

- ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων, που το ΔΝΤ την υπολογίζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ, κάτι όμως που δεν δέχεται η κυβέρνηση.