Σουρέτης: Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να καταστεί ηγέτης σε έργα μεγάλης κλίμακας
Ανανεώθηκε:
Την άποψη πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να αναδειχθεί σε ηγέτη καινοτόμων έργων μεγάλης κλίμακας, που συνδυαστικά θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο υπερσύγχρονο δίκτυο υποδομών, εξέφρασε στη διάρκεια του συνεδρίου Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist ο CEO της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης.
Ο επικεφαλής της Intrakat χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και μπορούν να στηρίξουν το όραμα δεκαετιών για την μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό και επιχειρηματικό hub των Βαλκανίων με αναβάθμιση των υποδομών και βελτίωση της ποιότητας ζωής. «Είναι ο μόνος δρόμος, αλλά προϋποθέτει γενναία κίνητρα και στρατηγικό σχεδιασμό», ανέφερε.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Σουρέτης ανέδειξε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η διαχείριση φυσικών πόρων, οι startups, η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, κ.α. Εστίασε δε στις μεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.
Όπως υπογράμμισε, η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλέον από φέτος δυο αναβαθμισμένα υπερσύγχρονα διεθνή αεροδρόμια, το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και το «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας , ωστόσο πέραν αυτών σημαντικά έργα είναι η Εγνατία οδός και η ανάπτυξη των κάθετων αξόνων της, μετά την πρόσφατη επιτυχή ιδιωτικοποίησή της, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το οποίο εκσυγχρονίζεται, το μετρό της Θεσσαλονίκης, που όπως είπε, «τελειώνει επιτέλους μετά από δεκαετίες», η βελτίωση του υφιστάμενου αστικού οδικού δικτύου και τα νέα έργα σιδηροδρομικών υποδομών ύψους 2 δισ. ευρώ (Θεσσαλονίκη-Τοξότης και το Αλεξανδρούπολη -Ορμένιο).
«Αρκούν όμως αυτά; Ασφαλώς όχι αν δεν συνοδεύεται η πρόσβαση από αντίστοιχο επίπεδο παροχής υπηρεσιών και συνθηκών διαβίωσης. Μια σύγχρονη πόλη πρέπει να υποδέχεται με ανάλογα σύγχρονες υποδομές τους επισκέπτες της και να διασφαλίζει αστικές και περιαστικές γρήγορες μετακινήσεις, high tech ψηφιακές υπηρεσίες, υπηρετώντας με τις υποδομές μια πόλη του αύριο κι όχι του χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρέτης και έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου facilities όπως ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης, έξυπνα parking, συστήματα διαχείρισης και προστασίας περιβάλλοντος, συστήματα εξασφάλισης της ποιότητας του νερού και υποδομές διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.
Στο σημείο αυτό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat εστίασε στη σημασία της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως υποστήριξε, πέραν της βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε τοπικό επίπεδο, η απολιγνιτοποίηση μπορεί με τα κατάλληλα κίνητρα να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή καθαρής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης (storage) της ενέργειας αυτής. «Αυτά τα έργα απαντούν στην κλιματική κρίση και δίνουν προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή», τόνισε.
Στο σημείο αυτό είπε πως τα περιθώρια αναβολής για το μέλλον έργων που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν, είναι απλά μηδενικά και πως πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την υλοποίηση τους. Καταλήγοντας, στάθηκε στην πολιτική βούληση για τον σχεδιασμό σημαντικών έργων υποδομών αλλά και στην πολιτική βούληση άρσης των δεκάδων εμποδίων κατά την φάση υλοποίησης τους καθώς και η θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων. «Η τρέχουσα συγκυρία είναι μοναδική για την ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε εμφατικά.