ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Oι κυβερνήσεις να μην ενδίδουν στη μεταρρυθμιστική κόπωση

ΔΝΤ: Oι κυβερνήσεις να μην ενδίδουν στη μεταρρυθμιστική κόπωση

Έμμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν τα ευρήματα του ΔΝΤ για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων στις προηγμένες οικονομίες που περιλαμβάνονται σε κεφάλαιο της έκθεσης του ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων θα πρέπει να εφαρμοζονται με αποφασιστικότητα, καθώς ενισχύουν την παραγωγή ακόμη και κάτω από αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες και δεν επιδεινώνουν τα δημόσια οικονομικά.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη χορήγηση δημοσιονομικών κινήτρων είναι σημαντικές και αναδεικνύει συγκεκριμένα τη μείωση του φόρου στην εργασία (μη μισθολογικού κόστους) και την αύξηση των δημόσιων δαπανών για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Το τμήμα ανάλυσης του ΔΝΤ θεωρεί πως οι σημερινές συνθήκες είναι κατάλληλες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας σε πολλές προηγμένες οικονομίες, δεδομένου ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό.

Ερωτηθέντες στη σχετική συνέντευξη Τύπου για τη μεταρρυθμιστική κόπωση σε πολλές χώρες της ευρωζώνης οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υποστήριξαν πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ενδίδουν στη μεταρρυθμιστική κόπωση και πως πρέπει να πιέζουν για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας του Ταμείου υπογραμμίζουν την ανάγκη προσεκτικής ιεράρχησης των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως όταν τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, η εφαρμογή τέτοιων παρεμβάσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη.

Τέλος, αναφέρουν πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων δεν είναι πανάκεια (silver bullet), καθώς οι επιδράσεις τους στην ανάπτυξή φαίνεται να είναι παροδικές. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι χαράσσοντες πολιτική πρέπει να εφαρμόζουν τις παρεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με άλλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.