ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολική επαναφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις

Ολική επαναφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις

Στη σκληρή πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης προσγειώνονται σήμερα κυβέρνηση και θεσμοί μετά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που τροφοδότησαν οι αποκαλύψεις του Wikileaks και ο οποίος μετέθεσε μερικώς την προσοχή της κοινής γνώμης από τα επικείμενα βαριά μέτρα.

Η κυβέρνηση και τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM καλούνται να οριστικοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και να ξεκαθαρίζουν το ζήτημα της πώλησης κόκκινων δανείων σε fund. Για να το κάνουν έχουν περιθώριο 8 ημερών, καθώς στις 12 Απριλίου οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να μετάσχουν στις Εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η χθεσινή αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι ΔΝΤ και κυβέρνηση απέχουν πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι παράλληλα μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν πως για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα χρειαστούν μέτρα 3% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ θεωρεί πως ακόμη και εάν ληφθούν τα μέτρα αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό πως προς την επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως «εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους». Αυτή τη θέση δείχνει πως το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το μίγμα των μέτρων.

Σε κάθε πρίπτωση, από αυτό το μίγμα και από το φόρο εισοδήματος επιδιώκεται να αντληθούν 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμφωνούν με τις αλλαγές που προτείνει η Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ να διαφωνεί με το ύψος του αφορολόγητου και τις παρεμβάσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς όμως να εγείρει πρόβλημα.

Από τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό αναμένεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ έως το 2018. Δεν υπάρχει συμφωνία για την αναλογική σύνταξη , ενώ ζητούνται από την κυβέρνηση μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από τις επικουρικές συντάξεις.

Από άλλες παρεμβάσεις εισπρακτικού χαρακτήρα αναζητούνται ακόμη 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Εξετάζεται να αυξηθεί κατά 5% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα και στον καπνό, να αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, να επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ, να επιβληθεί τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και να εισπραχτούν οι αποδόσεις από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών. Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ πολλά από τα μέτρα αυτά είναι αμφίβολης απόδοσης, ενώ και η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Το θέμα των κόκκινων δάνειων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, καθώς όλοι θέλουν να επιλυθεί άμεσα. Η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών από τις πωλήσεις, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρξουν περιορισμοί.

Στο αέρα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θέμα για το οποίο έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές συσκέψεις, αλλά για το οποίο οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει πως θέλουν να μοιάζει και ποιες λειτουργίες να έχει, καθώς διεκδικούν την αυτοτέλεια του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Δύσκολες συζητήσεις

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα όπως προέκυψε από τη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group της προηγούμενης Παρασκευής, στην οποία διαπιστώθηκε ότι δανειστές και Ελλάδα πρέπει να διανύσουν απόσταση για να έλθουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος και τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία πακέτο να μετατεθεί για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεδομένου ότι ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της διαπραγμάτευσης όσο και με τη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων , ενδεχομένως να μην έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 22 Απριλίου.

Σήμερα οι Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ θα βρεθούν αργά το μεσημέρι απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη προκειμένου να προσδιορίσουν το πρόγραμμα των επομένων ημερών και να λιώσουν τον πάγο, μετά το κλίμα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Wikileaks.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κοστέλλο, Ρέφερ, Τζιαμαριόλι και η Βελκουλέσκου είχαν ήδη από το πρωί του Σαββάτου επικοινωνίες για το θέμα του Wikileaks, ενώ και χθες υπήρξε επί αθηναϊκού εδάφους ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του ζητήματος στο πλαίσιο του νέου γύρου συζητήσεων.