Σκυλακάκης: Στόχος τα 20 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να δημιουργήσουν μόχλευση 60 δισ. ευρώ
Συζήτηση με θέμα την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα και ειδικότερα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έγινε σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο Ευρωπαϊκό Συνεδριακό Κέντρο των Δελφών.
Στο εισαγωγικό του σχόλιο ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής του EPLO Institute for Sustainable Development, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” και στους 4 βασικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. «Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μία τεράστια πρόκληση, πολύ μεγαλύτερη και από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, η αλλαγή του υποδείγματος, όπως λέγεται», τόνισε ο κ. Κουβέλης. Συμπλήρωσε ότι πρέπει η χώρα μας να ενισχύει τα θετικά του μοντέλου αυτού και να διορθώνει τα αρνητικά έτσι ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα.
Όπως τόνισε, για την εφαρμογή του 1ου πυλώνα, δηλαδή τη διαχείριση θεμάτων σχετικών με κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του 3ου πυλώνα, δηλαδή προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για σοβαρές επενδύσεις, με τη σωστή λειτουργία των θεσμών και του κράτους, έτσι ώστε αυτά να οδηγήσουν σε ιδιωτικές επενδύσεις».
O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ερώτηση αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ως χώρα, αναφέρθηκε στα όσα έχει πετύχει η Ελλάδα έως σήμερα. «Η Ελλάδα πέτυχε μεγαλύτερη απορρόφηση κατά 11 δις ευρώ από το Ταμείο Επενδύσεων το 2020», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι από την 22η θέση που βρισκόταν η χώρα στον τομέα της απορρόφησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων πριν 2 χρόνια, φέτος βρίσκεται στην 2η θέση, ενώ από το ΕΣΠΑ έχουν αξιοποιηθεί επιπλέον 4 δις ευρώ από αυτά που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το έτος 2020.
«Το ρεκόρ του 2020 είναι απαραίτητο να το επιτύχουμε και τα επόμενα 5 χρόνια και θα το κάνουμε με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε ο Υπουργός. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι έτοιμο για την απορρόφηση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης φέτος το καλοκαίρι.
Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η κινητροδότηση για την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους σιδηροδρόμους, η αναβάθμιση των οποίων είπε ότι είναι «ο κρίκος που λείπει για την δημιουργία στην χώρα μας μεγάλων “logistics centers”».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε ότι περίπου το 1/3 των επιδοτήσεων του Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στον τομέα της ενέργειας.
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, αλλά οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι απαραίτητο να τρέξουν με ταχύτητα. Η Ελλάδα θα πάει πάρα πολύ καλά, έχουμε προετοιμαστεί σε 2 άξονες: επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και πρόληψη των αιτιών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή», τόνισε.
Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει 34 πράσινες δράσεις, οι 24 εκ των οποίων υλοποιούνται από το Υπουργείο Ενέργειας. Στόχος του Υπουργείου είναι η μόχλευση - με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - περίπου 8,5 δις ευρώ. Αναφέρθηκε σε αρκετές «πράσινες δράσεις», και ειδικότερα στην επένδυση 2 δις ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά, αλλά και άλλων 450 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και την αποθήκευση ενέργειας. Μίλησε για την μεγάλη προοπτική των “off-shore floating” αιολικών πάρκων, για την παραγωγή και προώθηση του πράσινου υδρογόνου, για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου και για την απανθρακοποίηση νησιών και την μετατροπή τους σε «πράσινα, έξυπνα νησιά», όπως π.χ. η Τήλος και η Αστυπάλαια.
Τόνισε, ότι το Υπουργείο επιδοτεί την αντικατάσταση 2 χιλιάδων diesel ταξί από ηλεκτρικά, με επιδότηση 20 χιλιάδων ευρώ ανά ταξί και επιπλέον 2.500 ευρώ για την απόσυρση των παλιάς τεχνολογίας οχημάτων.
Τέλος, αναφέρθηκε στην σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, το σχέδιο διασύνδεσης με την Αίγυπτο αλλά και αυτό με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι ο τουρισμός είναι «ο γιατρός της οικονομίας» και σημείωσε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με αυτά του Ιουλίου 2020 είναι ενθαρρυντικά.
Σημείωσε την μεγάλη σημασία που έχει η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η επιτάχυνση του εμβολιασμού για τον Ελληνικό τουρισμό και είπε ότι για να έχουμε μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές, πρέπει να έχουμε και τώρα προοπτική και το «κλειδί» για αυτό είναι τα μέτρα.
Η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλαπλή και απαιτεί αλλαγή του υποδείγματος του Ελληνικού τουρισμού. «Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε ότι μπορούμε τόσο με οριζόντια μέτρα, όπως είναι ο ψηφιακός πράσινος μετασχηματισμός του κλάδου και η εκπαίδευση του ιδιωτικού τομέα, όσο και με κάθετα μέτρα, όπως η μόχλευση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον τουρισμό έχει εκπονηθεί και περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της γαστρονομίας, του αγροτουρισμού, του ιαματικού και ορεινού τουρισμού, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, την προσβασιμότητα σε τουριστικές υποδομές και παραλίες, ακόμη και τον καταδυτικό τουρισμό.
Οι τουριστικές μονάδες- κυρίως οι μικρές και οικογενειακές μονάδες - πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ψηφιοποίησης, της αναβάθμισής τους και της επέκτασής τους έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις μεγάλων παικτών της αγοράς», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι στόχος είναι τα 19 - 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης να δημιουργήσουν μία μόχλευση περίπου της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Είναι ότι πιο φιλόδοξο έχουμε ως στόχο και δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε για τα πολλά και χρήσιμα επενδυτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο Οικονομικών στη διάθεσή του, όπως επιδοτήσεις στην βιομηχανία, επιδοτήσεις σε ερευνητικά προγράμματα, αλλά και η αξιοποίηση του προγράμματος Εξ-Οικονομώ.
Για να πάρει μία επιδότηση ο δημόσιος τομέας από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα ( δήμοι, περιφέρειες), εξήγησε ο Υπουργός.
Όπως και οι άλλοι υπουργοί, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και μίλησε για τις παθογένειες που μέχρι τώρα υπάρχουν.
«Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και ονομάζεται γκρίζα οικονομία. Οι συνέπειες από την αδήλωτη δραστηριότητα εταιριών πρέπει να σταματήσει, διότι εμποδίζει την ανάπτυξη, την ψηφιοποίησή τους και τις εξαγωγές. Με την νέα πολιτική μικρότερης φορολογίας στις επιχειρήσεις 22+5, στοχεύουμε να σταματήσουμε την φοροδιαφυγή. Πρέπει να καταλάβουν οι επιχειρήσεις ότι με τόσο χαμηλή φορολογία, δεν πρέπει να ασχολούνται με την φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε.