ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωβουλή θα κινηθεί νομικά κατά της Κομισιόν εάν δεν συνδέσει Ταμείο Ανάκαμψης με Κράτος Δικαίου

Η Ευρωβουλή θα κινηθεί νομικά κατά της Κομισιόν εάν δεν συνδέσει Ταμείο Ανάκαμψης με Κράτος Δικαίου
European Union

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωβουλή με 506 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 28 αποχές, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι ο νέος μηχανισμός αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 καλύπτει και τους πόρους για την ανάκαμψη. 

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν πως η Κομισιόν δεν έχει προτείνει μέτρα βάσει των νέων κανόνων και δεν τήρησε την προθεσμία (1 Ιουνίου) που είχε θέσει το Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του της 25 Μαρτίου για την οριστικοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού. Αυτό «αποτελεί επαρκή βάση για την ανάληψη νομικής δράσης κατά της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 265 της ΣΛΕΕ», δήλωσε το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κίνδυνος κατάχρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ στα κράτη μέλη έχει αυξηθεί και η κατάσταση του κράτους δικαίου επιδεινώνεται, τονίζει το Κοινοβούλιο και αναθέτει στον Πρόεδρο της ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι να καλέσει την Επιτροπή, το αργότερο εντός δύο εβδομάδων, να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» βάσει του νέου κανονισμού.

«Προκειμένου να προετοιμαστεί, το Κοινοβούλιο, στο μεταξύ, θα ξεκινήσει αμέσως τις αναγκαίες προετοιμασίες για ενδεχόμενες δικαστικές διαδικασίες δυνάμει του άρθρου 265 της ΣΛΕΕ κατά της Επιτροπής», αναφέρει το ψήφισμα.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να αντιμετωπίσει ταχέως τις σοβαρές παραβιάσεις της αρχής του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δίκαιη, νόμιμη και αμερόληπτη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων της ΕΕ.

Στη βάση αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 7 της Συνθήκης ΕΕ, του πλαισίου της ΕΕ για το κράτος δικαίου και των διαδικασιών επί παραβάσει, για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων, καθώς και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο κανονισμός αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού από παραβιάσεις του κράτους δικαίου, που θεσπίστηκε για την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ από ενδεχόμενη κατάχρησή τους από κυβερνήσεις των κρατών μελών, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, δεν έχουν προταθεί ακόμα μέτρα βάσει των νέων κανόνων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να καθυστερήσει την εφαρμογή του, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να τον αμφισβητήσουν ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ (όπως έπραξαν Πολωνία και Ουγγαρία στις 11 Μαρτίου 2021) και έως ότου η Επιτροπή αναπτύξει ειδικές κατευθυντήριες γραμμές.

Σε ψήφισμα του Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα αυτό δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και όρισε την 1η Ιουνίου ως προθεσμία για την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να ζητήσει τη γνώμη του Κοινοβουλίου πριν από την έγκρισή τους. Σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ στις 26 Μαΐου, η Επιτροπή δήλωσε ότι προτίθεται να διαβουλευθεί με το Κοινοβούλιο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.