ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριστίν Λαγκάρντ: «Εύθραστη» η ευρωπαϊκή οικονομία - Στηρίζεται σε δύο πατερίτσες

AP/Olivier Matthys

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ευρωπαϊκή οικονομία έκρουσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία τόνισε πως αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ. 

Η ίδια, μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν η οικονομία ανακάμψει πλήρως. «Φανταστείτε έναν ασθενή ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει.

Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες - δηλαδή, είτε τη νομισματική, ή τη δημοσιονομική βοήθεια - πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ είναι εναρμονισμένες με την πραγματικότητα, καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο έδειξαν σημαντική υποχώρηση. Εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη και ν΄αντιδράσουν με άνοδο των αποδόσεων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% χθες, έναντι 0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1983 δολ. από 1,1948 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1964 δολλάρια.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται το ΔΝΤ την Τετάρτη, έκρινε ως απαραίτητη την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη απο την ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη κατά 2% στο τέλος του επόμενου έτους.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η στήριξη αυτή πρέπει να είναι αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ, στη διετία 2021-2022.

«Μία τέτοια επιπλέον στήριξη της τάξης του 3% του ΑΕΠ τη διετία 2021-22 θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 2% στο τέλος του 2022 και να μειώσει περισσότερο από το μισό τις μεσοπρόθεσμες απώλειες λόγω του ισχυρού αντίκτυπου στην πλευρά της προσφοράς», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρότερες παράπλευρες συνέπειες από την πρόσθετη νομισματική στήριξη. Θα οδηγούσε, επίσης, τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο σε πολλές χώρες και θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του περιθωρίου της νομισματικής πολιτικής».

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η επιπλέον δημοσιονομική ώθηση θα μπορεί να ακολουθηθεί από μία ισχυρότερη προσαρμογή μόλις μειωθεί η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης