ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Στην Ελλάδα θριαμβεύει το πελατειακό κράτος

Τόμσεν: Στην Ελλάδα θριαμβεύει το πελατειακό κράτος
AP

Μπορεί ο Πόουλ Τόμσεν να έχει συνταξιοδοτηθεί από το ΔΝΤ, ωστόσο μένει πιστός στις απόψεις του. Αυτό απέδειξε και σήμερα μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

Ο Δανός οικονομολόγος που έχει πλέον ρόλο επισκέπτη καθηγητή στο LSΕ, εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, επικεντρώνοντας στις παθογένειες που γεννά το πελατειακό της σύστημα.

«Είμαι αρκετά απαισιόδοξος αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ευημερήσει μέσα στην ευρωζώνη. Δεν βλέπω την Ελλάδα να κλείνει κενά, αλλά αντιθέτως νομίζω ότι οι νέοι της θα συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να ευημερήσουν, κυρίως λόγω του πελατειακού συστήματος της χώρας», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε πως βλέπει κίνδυνο να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντάς πως «δεν μπορείς να επιβάλεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν δεν τις θέλει το ίδιο το σύστημα». Στη βάση αυτή έκανε ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι μη ρεαλιστικό, καθώς παρέχει συντάξεις «Βόρειας Ευρώπης».

Μάλιστα είπε πως όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σταματήσει να παρεμβαίνει στις αγορές χρέους, τότε «θα έρθει με βεβαιότητα ξανά στο προσκήνιο το «χάσμα Βορρά και Νότου». Κατά τον ίδιο, αυτό θα έχει συνέπειες.

Αναφερόμενος στη λύση που υιοθετήθηκε το 2018 για το ελληνικό χρέος ο Τόμσεν ήταν αρκετά ωμός.

«Όταν ως ευρωζώνη επιτρέπεις την προβολή εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα τόσο πολλών δεκαετιών, τότε δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος», είπε.

Ο Πόουλ Τόμσεν προέβλεψε μάλιστα επέκταση των προβλημάτων χρέους σε Ιταλία και Γαλλία, λέγοντάς πως το δημόσιο χρέος τους έχει διογκωθεί υπέρμετρα μετά την πανδημία.