ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Συγκλίσεις στη φορολογία, τρέχουν για το δημοσιονομικό κενό

Αξιολόγηση: Συγκλίσεις στη φορολογία, τρέχουν για το δημοσιονομικό κενό
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού θα επιχειρήσουν σήμερα κυβέρνηση και θεσμοί, μετά τις θετικές συζητήσεις της Πέμπτης στις οποίες διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στα ζητήματα φορολογίας.

ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήλθαν χθες πιο κοντά σε σχέση με τους τρόπους που θα γεφυρωθούν οι διαφορές σε ασφαλιστικό και φορολογικό και ειδικότερα στο πως θα εξοικονομηθούν 2% του ΑΕΠ από τις πηγές αυτές. Σήμερα θα εξετάσουν μέτρα 1% του ΑΕΠ, τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή ήδη ψηφισμένων παρεμβάσεων (αμυντικές δαπάνες, παίγνια του ΟΠΑΠ, κ.α..).

Πρόσθετους φόρους εισοδήματος περίπου 1 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι έως το 2018 στη βάση της συμφωνίας που φαίνεται να επιτυγχάνεται στο ζήτημα της φορολογίας. Χθες η κυβέρνηση παρουσίασε νέα αντιπρότασή για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, η οποία προβλέπει αφορολόγητο 9.330 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 50%, έχοντας περισσότερα κλιμάκια από τη σημερινή κλίμακα.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα προοδευτικό σύστημα το οποίο παίρνει περισσότερο από τους πλούσιους και λιγότερο από τους φτωχούς. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της μαραθώνιας σύσκεψης με τους θεσμούς.

Ο ίδιος θέλησε να κρατήσει τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά λέγοντας πως αν και υπάρχει πρόοδος στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση στα κόκκινα δάνεια.

Για τις σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς είπε πως θα εξετασθούν τα δημοσιονομικά μέτρα με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης όπως την έδιναν χθες το βράδυ στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι πως έως την Κυριακή θα κλείσουν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, που σχετίζονται με τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το αργότερο έως την Τρίτη 22 Μαρτίου και εν συνεχεία το Eurogroup της 22ας Απριλίου θα αναλάβει να καθορίσει την ελάφρυνση του χρέους στο βαθμό που θα ικανοποιείται το ΔΝΤ.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη το πιθανότερο είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).