Η βραχονησίδα Ζουράφα και οι τουρκικές αιτιάσεις
Ανανεώθηκε:
Εδώ και χρόνια , η βραχονησίδα Ζουράφα έχει μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας. Πρόκειται για ακατοίκητη νησίδα , ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης και βορείως της Ίμβρου.
Η Ζουράφα ή αλλιώς Λαδοξέρα είναι η βορειανατολικότερη βραχονησίδα των Θρακικών Σποράδων και «έχει χωρίς αμφιβολία μεγάλη γεωστρατηγική σημασία» εξηγεί στο CNN Greece , ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος .
Η Άγκυρα ήδη από την δεκαετία του 90 αμφισβητεί το καθεστώς κυριότητας της νησίδας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια από τις γκρίζες ζώνες. « Για το λόγο αυτό το Τουρκικό Λιμενικό συχνά δημιουργεί προβλήματα στο δικό μας Λιμενικό, υπενθυμίζοντας την τουρκική αμφισβήτηση. Για κάποιους στην γειτονική μας χώρα η νησίδα αποτελεί ένα από τα 130 νησιά και νησίδες που δεν αναφέρονται ρητά σε συνθήκες και δήθεν υφαρπαξαμε από την Τουρκία» , αναλύει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος , τονίζοντας παράλληλα πώς στην πραγματικότητα οι Τούρκοι « αμφισβητούν το απώτατο ελληνικό θαλάσσιο σύνορο στο βορειοανατολικό Αιγαίο, που αποτελεί και το βορειοανατολικότερο σημείο των Θρακικών Σποράδων. Η κυριαρχία μας σ’ αυτήν επεκτείνει σημαντικά τις θαλάσσιες ζώνες ανατολικά, στο κρίσιμο Βορειοανατολικό Αιγαίο»
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλος σ΄ ένα ευρύτερο πλαίσιο λοιπόν « μέσα από την αμφισβήτηση της νησίδας Ζουράφα η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, παραμένοντας πιστή στην αναθεωρητική πολιτική της». Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το καθεστώς κυριαρχίας του νησιού είναι ξεκάθαρο τονίζοντας ότι «οι Τούρκοι, με την αποδοχή της δεύτερης συλλογικής διακοίνωσης των έξι δυνάμεων το 1913, που επικυρώθηκε με την Συνθήκη του Λονδίνου απεμπόλησαν την κυριαρχία τους στην Σαμοθράκη και στην Ζουράφα. Με τις αποφάσεις του 1914, του Σαν Ρέμο του 1920, την Συνθήκη των Σεβρών αλλά και την Συνθήκη της Λωζάννης η Σαμοθράκη και η παρακείμενη Ζουράφα παραχωρουνται πέραν πάσης αμφιβολίας στην Ελλάδα».
Η γεωστρατηγική σημασία
Η Ζουράφα έχει συνολική έκτασή μόλις 9 τ.μ., ενώ το μήκος της ακτογραμμής της είναι 32 μέτρα. Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011 και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων, της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας και κατ’ επέκταση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Άγκυρα επιχειρεί εδώ και χρόνια με έωλους ισχυρισμούς να κάνει το άσπρο μαύρο αμφισβητώντας την ελληνική θαλάσσια κυριαρχία .
Είναι αξιοσημείωτη η αναφορά του Νίκου Δένδια στην Ζουράφα κατά την επίσκεψή του στη Σαμοθράκη και στην έδρα της Τακτικής Διοικήσεως 41 Συντάγματος Πεζικού «Σαράντα Εκκλησιές» (ΤΔ/41ΣΠ) .
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τον χαιρετισμό του στα στελέχη αναφέρθηκε στις τουρκικές ανακοινώσεις που αναφέρονται στην βραχονησίδα επισημαίνοντας πώς είναι «υπό την επιτήρηση του Συντάγματος ».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή προσφέρει στη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, στην προστασία της κυριαρχίας και « των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Βόρειο Αιγαίο.» , τονίζοντας ότι η Ελλάδα προασπίζει και προβάλλει τα δικαιώματά της τα οποία « δεν αποτελούν φαντασιώσεις ενός νέο-οθωμανικού επεκτατισμού».
Στο στόχαστρο των Τούρκων η Ζουράφα
Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου ένα ακόμη «περιστατικό» . Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak είχε τον τίτλο «Ελληνικά στοιχεία προκάλεσαν ζημιές σε σκάφος ψαρά στα ανοικτά των ακτών της Ίμβρου», υποστηρίζοντας ότι σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής εμβόλισε και προκάλεσε ζημιές σε τουρκικό αλιευτικό. Σύμφωνα με το άρθρο ο εν λόγω ψαράς δήλωσε «Είμαστε στην Γαλάζια Πατρίδα , είμαστε σε διεθνή ύδατα».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να τονίζει ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται σε ξεκάθαρα ελληνικά χωρικά ύδατα, σχολιάζοντας την προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό λιμενικό μετά τη σύγκρουση τουρκικού αλιευτικού με σκάφος του λιμενικού.
«Δεν θα γινόταν διαφορετικά αυτή η επιχείρηση από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι το περιστατικό δεν αξιολογείται ως σοβαρό και επιπρόσθετα ακολούθησε τη διαδικασία όπως « προέβλεπε το πρωτόκολλο . Έκανε έναν απότομο ελιγμό το τουρκικό αλιευτικό, έγινε η διαδικασία της επακούμβησης, δηλαδή της απώθησης, στη συνέχεια απομακρύνθηκε το τουρκικό αλιευτικό».