ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χιονιάς «έδωσε ρεύμα» στις γεννήτριες – Τι πρέπει να ξέρετε

Ο χιονιάς «έδωσε ρεύμα» στις γεννήτριες – Τι πρέπει να ξέρετε
H σφοδρότητα της κακοκαιρίας αλλά και οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος προκάλεσαν πλήθος ερωτημάτων από νοικοκυριά

Σημαντικά αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για αγορά γεννητριών για το σπίτι μετά την πρόσφατη κακοκαιρία που άφησε χωρίς ρεύμα για ώρες ή ακόμη και ημέρες ολόκληρες περιοχές της Αττικής. 

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece στελέχη του κλάδου, η σφοδρότητα της κακοκαιρίας αλλά και οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος προκάλεσαν πλήθος ερωτημάτων από νοικοκυριά που αναζητούσαν λύση.

Εντούτοις, όπως εξηγούν, η ιδιαιτερότητα της συγκυρίας δεν έφερε αντίστοιχη αύξηση και στις πωλήσεις, καθώς τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά και οι γεννήτριες δεν μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στα σπίτια που θέλουν να τις αποκτήσουν.

Στον αντίποδα πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, υψηλό ήταν το ενδιαφέρον αλλά και οι πωλήσεις για εργαλεία κήπου και κυρίως κοπής δέντρων (αλυσοπρίονα κλπ) με το τζίρο να φτάνε ακόμη και στα περσινά επίπεδα, παρά τα κλειστά καταστήματα και το lockdown.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι με το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων οι πωλήσεις γεννητριών θα αυξηθούν, καθώς οι μνήμες από το blackout είναι ακόμη νωπές ενώ το κόστος είναι λογικό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «το κόστος από τα τρόφιμα που θα πεταχτούν αν πέσει το ρεύμα είναι μεγαλύτερο από αυτό μιας οικιακής γεννήτριας.

Τι να προσέξετε

Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος ενδιαφερθεί για να αποκτήσει μια γεννήτρια για οικιακή χρήση θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένες βασικές πληροφορίες ώστε να μην πληρώσει αδικαιολόγητα πολλά χρήματα αλλά και να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του.
Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννης Ανδρουτσόπουλος, Product Range Manager της Praktiker Hellas, οι δύο βασικές κατηγορίες γεννητριών είναι αυτές που χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο και αυτές που λειτουργούν με βενζίνη. Οι πρώτες είναι πολύ πιο ακριβές και αφορούν βιομηχανικές χρήσεις άρα δεν απευθύνονται στα νοικοκυριά.

Αντίστοιχα, χωρίζονται σε κλειστού και ανοικτού τύπου, με τις πρώτες να είναι πιο ακριβές αλλά και πολύ πιο αθόρυβες σε σχέση με τις ανοικτού τύπου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. η κατηγορία που απευθύνεται στη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών είναι οι βενζίνης ανοικτού τύπου.

Από εκεί και πέρα το βασικό κριτήριο επιλογής έχει να κάνει με τις συσκευές που θα θέλει κανείς να λειτουργούν με τη γεννήτρια. Για παράδειγμα, εντελώς διαφορετικές είναι οι ανάγκες αν κάποιος θέλει σε περίπτωση blackout να λειτουργούν τα φώτα, ένα ψυγείο και μια τηλεόραση και διαφορετικές αν επιθυμεί να βρίσκεται σε ένα πλήρως λειτουργικό σπίτι.

Η ισχύς των γεννητριών μετριέται σε KVA (kilovolt ampere), το οποίο είναι ένα μέτρο της ισχύος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Η ισχύς εξαρτάται από την τάση και το ρεύμα σε δεδομένη χρονική στιγμή με την τιμή KVA να είναι η ενέργεια που παράγεται.
Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν την ισχύ που απαιτείται για να καλυφθούν.

Επίσης ρόλο παίζει αν η γεννήτρια είναι μονοφασική ή τριφασική με την τελευταία να είναι αναγκαία αν πρέπει να υποστηριχθεί ένα μεγάλο και ενεργοβόρο μηχάνημα. Τέλος, στην περίπτωση που η γεννήτρια χρησιμοποιείται για την απρόσκοπτη παροχή οξυγόνου, απαιτείται να υπάρχει και σταθεροποιητής τάσης – ο οποίος επίσης αποτρέπει και ζημιές σε άλλες συσκευές λόγω απότομης αυξομείωσης τάξης.

Ως προς το οικονομικό κομμάτι, ακόμα και στις γεννήτριες βενζίνης ανοικτού τύπου υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών με βάση τόσο την ισχύ όσο και την ποιότητα κατασκευής. Έτσι, στο κατώτερο άκρο του φάσματος μπορεί κανείς να βρει γεννήτριες με 120 ευρώ ενώ οι τιμές φτάνουν μέχρι τα 3.000 περίπου ευρώ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όσο πιο καλή είναι μια γεννήτρια, τόσο μικρότερη ανάγκη έχει για service και κατ’ επέκταση έχει μικρότερο κίνδυνο να μην λειτουργήσει την κρίσιμη στιγμή.