Ασφαλιστικό: Οι θεσμοί ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης
Για αύριο έχει προγραμματισθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής κλιμακίων των θεσμών για το ασφαλιστικό.Οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο ασφαλιστικό ζητούν μειώσεις των νέων συντάξεων μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά του σχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για μείωση των συντελεστών στα λίγα έτη ασφάλισης καθώς με το προτεινόμενο σχέδιο ευνοούνται όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με λίγα χρόνια (15-20) και ανατρέπεται η ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, τα οποία με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου φέρνουν μειώσεις έως 30%, αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το υπουργείο Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό. Πρόκειται για τα ποσοστά επί των συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένων με βάση τα οποία υπολογίζεται το ύψος της σύνταξης.
Συγκεκριμένα το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο – ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου, ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά – ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής από 15% έως 30%.
Σύμφωνα με τα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, μέχρι το 25ο έτος της ασφάλισης ενός εργαζομένου δεν φαίνεται να υπάρχουν μειώσεις, αλλά από το 25ο έτος της ασφάλισης έως και το 42ο έτος ασφάλισης προκύπτουν μεγάλες περικοπές.
Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει κάποιος μετά τα 25 εργάσιμα έτη και όσο περισσότερες εισφορές πληρώνει, επειδή αυξάνεται ο μισθός του, τόσο μικρότερη σύνταξη παίρνει. Αυτή η προοπτική δημιουργεί αντικίνητρα ασφάλισης και αντιασφαλιστικές επιλογές όπως είναι η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.
Σημείο αντιπαράθεσης κυβέρνησης - δανειστών θα αποτελέσουν και οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Όπως όλα δείχνουν, η τύχη τους θα κριθεί από την όποια συμφωνία για το ποσό που απαιτείται για να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ του 2018.
Η κυβέρνηση επιμένει πως με τα προτεινόμενα μέτρα επιτυγχάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2016 και στηρίζει την προσπάθειά της στην αύξηση των εισφορών, τη μείωση των επικουριών, των εφάπαξ και των μερισμάτων, καθώς και στις αλλαγές αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Τέλος, εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει και νέο, μειωμένο πλαφόν στις πολύ υψηλές συντάξεις των 2.300 ευρώ.