ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς τις 700 μονάδες οδηγούν το Χρηματιστήριο τα κέρδη των τραπεζών - Ώθηση από την Moderna

Προς τις 700 μονάδες οδηγούν το Χρηματιστήριο τα κέρδη των τραπεζών - Ώθηση από την Moderna
INTIME

Μια ανάσα από τις 700 μονάδες έχει αναρριχηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ωθούμενο από το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές. Το ανοδικό κλίμα στις διεθνείς αγορές βοηθά την τάση.

Να σημειωθεί πως οι τοποθετήσεις στις τράπεζες είναι αυξημένες από το άνοιγμα των συναλλαγών και επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Moderna πως το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού έχει αποτελεσματικότητα 94,5% στις κλινικές δοκιμές.

Η Moderna σημείωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA) στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις προσεχείς εβδομάδες, προσθέτοντας ότι αναμένεται να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις φέτος, αυξάνοντας τον αριθμό σε περίπου 1 δισεκατομμύριο 2021.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης ανακοίνωσης όλοι οι δείκτες των διεθνών αγορών που ήταν σε θετικό έδαφος ήδη από το άνοιγμα της ημέρας επιτάχυναν ανοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών. Καταγράφει κέρδη 5,56% στις 692,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 68 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6,12% στις 358,99 μονάδες. Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 23,25% στα 0,869 ευρώ. Ακολουθεί η Alpha Bank με κέρδη 17,22% στα 0,640 ευρώ ανά μετοχή. Εν συνεχεία η Eurobank με κέρδη 15,72% στα 0,455 ευρώ και ακολούθως η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 13,33% στο 1,377 ευρώ.

Στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών συμβάλει και έκθεση της Citi σύμφωνα με την οποία η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 13,9 φορές (από 15 φορές) τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 10,8 φορές το 2021.

Εγχώριοι αναλυτές αναφέρουν πως η αντίδραση της αγοράς στο άκουσμα των ειδήσεων για τα εμβόλια είναι αναμενόμενη, ωστόσο σημειώνουν μεσοπρόθεσμα παράγοντες πως η πανδημία, η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και το υψηλό χρέος, θα εξακολουθήσουν να έχουν επίδραση στις μετοχές.