Μεγάλη σταθερότητα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του δολαρίου
Ανανεώθηκε:
Στις συναλλαγές της αγοράς συναλλάγματος στις ασιατικές αγορές το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,48% και διαμορφώνεται στα 1,1763 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 124,047 γεν, στο 0,8899 με τη στερλίνα και στο 1,0791 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,19% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 105,458 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,35% και διαμορφώνεται στα 1,3224 δολάρια.
Οι βασικές συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου ήταν μέχρι στιγμής απροσδόκητα σταθερές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανότατα επειδή τα επιτόκια πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλά. Αλλά αν και η τρέχουσα στάση θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετά, δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Με εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και το Bitcoin να ευδοκιμούν στην πανδημία, ορισμένοι κορυφαίοι οικονομολόγοι προβλέπουν απότομη πτώση του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά μέχρι στιγμής, παρά την ασυνεπή διαχείριση της πανδημίας από τις ΗΠΑ, τις τεράστιες δαπάνες ελλείμματος για την ανακούφιση της οικονομικής καταστροφής και τη νομισματική χαλάρωση, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ διέσχισε πολλές κόκκινες γραμμές, οι βασικές συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου ήταν σταθερές.
Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η εξήγηση των νομισματικών κινήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχει μια θεμελιώδης ασυνέπεια μακροπρόθεσμα μεταξύ ενός συνεχώς αυξανόμενου μεριδίου του χρέους των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές και ενός συνεχώς μειούμενου μεριδίου της παραγωγής των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η κινεζική οικονομία θα είναι 10% μεγαλύτερη στα τέλη του 2021 από ό,τι ήταν στα τέλη του 2019. Ένα παρόμοιο πρόβλημα οδήγησε τελικά στη διάλυση του μεταπολεμικού συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods.
Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, το δολάριο σίγουρα θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο – ειδικά εάν περαιτέρω κύματα του κορωνοϊού δημιουργήσουν νέες ισχυρές πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δημιουργήσουν την ανάγκη για φυγή σε πιο ασφαλείς επενδύσεις. Και εκτός από την αβεβαιότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η συντριπτική πιθανότητα σύμφωνα με τον Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Χάρβαρντ, είναι ότι το δολάριο θα εξακολουθήσει να παραμείνει ο βασιλιάς των νομισμάτων ακόμη και μέχρι το 2030.