Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης η κινεζική οικονομία
Ανανεώθηκε:
Η Κίνα κατάφερε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της πανδημίας και αυτό φαίνεται πλέον στην πορεία της οικονομίας της, που είναι η καλύτερη σχεδόν από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Η Κίνα ανακοίνωσε ανάπτυξη της τάξεως του 4,9% για το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η οποία μπορεί να ήταν λίγο χαμηλότερη από αυτή που περίμεναν αναλυτές αλλά δείχνει ότι η οικονομία της χώρας αρχίζει να βρίσκει πάλι τους ρυθμούς της.
Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.
Ισχυρή ανάπτυξη περιμένει για το τρίτο φετινό τρίμηνο και η ευρωζώνη, αλλά το δεύτερο κύμα της πανδημίας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το τέταρτο τρίμηνο που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία ξανά στο «κόκκινο».
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία του έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος η ευρωζώνη θα βιώσει ύφεση της τάξεως του 8,3% ενώ για την Κίνα περιμένει ανάπτυξη 1,9% για όλο το έτος.
Για το 2021 το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 5,2% στην ευρωζώνη και 8,2% στην Κίνα.
Για τις ΗΠΑ προβλέπει ύφεση 4,3% φέτος και ανάπτυξη 3,1% του χρόνου.
Η Κίνα βέβαια είναι αναπτυσσόμενη οικονομία, που σημείωνε πάντα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές και τις ΗΠΑ, αλλά πλέον η ψαλίδα φαντάζει πιο μεγάλη από όσο στο παρελθόν.
Ένας από τους βασικούς λόγους που η Κίνα πάει πλέον πολύ καλύτερα στο μέτωπο της οικονομίας είναι πως η χώρα βίωσε τη μεγαλύτερη κρίση του COVID-19 το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένων και αυτών στην Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ, δέχτηκαν καίριο πλήγμα το δεύτερο τρίμηνο. Ουσιαστικά η Κίνα κατάφερε να βγει γρηγορότερα από την κρίση επειδή ακριβώς η κρίση αυτή ξεκίνησε νωρίτερα.
Επιπλέον, όταν παραδέχτηκε επίσημα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία, το Πεκίνο κινήθηκε πολύ γρήγορα και επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς σε πολλές περιοχές, οι οποίοι εφαρμόστηκαν με σιδερένια πυγμή.
Ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι ότι στην Κίνα και σε γειτονικές χώρες είχαν παρουσιαστεί και τα προηγούμενα χρόνια θανατηφόρες επιδημίες και η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα.
Άλλες χώρες δυσκολεύτηκαν να μιμηθούν το μοντέλο της Κίνας, ειδικά αυτές που οι ηγέτες τους δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ελέγχου των πληθυσμών με αυτό του Πεκίνου, όπως σχολίαζαν αναλυτές στο CNNi.
Επιπλέον η Κίνα από την αρχή πραγματοποίησε προσπάθειες για να περιοριστεί το πλήγμα που δέχτηκε η οικονομία από την πανδημία επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ήταν η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για να στηριχθεί ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας.
Επιπλέον δόθηκαν πολλά δισ. δολάρια σε έργα υποδομών, ενώ παρέμβαση για ενίσχυση της ρευστότητας έκανε και η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων αλλά και της χρονικής συγκυρίας που ευνόησε το Πεκίνο ήταν ότι όταν από την άνοιξη άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο βιομηχανικός τομέας της Κίνας ήταν έτοιμος να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για προϊόντα.