Στοίχημα για την κυβέρνηση οι νέες ρυθμίσεις οφειλών – Στόχος η σταθερή ροή εσόδων
Ανανεώθηκε:
Στις γενναίες ρυθμίσεις οφειλών που έχει σχεδιάσει στηρίζει η κυβέρνηση τις ελπίδες για αποκατάσταση της ομαλότητας και της προβλεψιμότητας στη ροή των δημοσίων εσόδων.
Τον Σεπτέμβριο, τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού βρέθηκαν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.
Η τρύπα που άνοιξε σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις έφθασε το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμείο μπήκαν μόλις 3,9 δισ. ευρώ.
Στο Γενικό Λογιστήριο το περίμεναν καθώς υπήρχαν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να μην πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και να την πληρώσουν στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση μεγάλο μέρος των φόρων δεν καταβλήθηκε λόγω αδυναμίας καταβολής.
Αυτή την αδυναμία σκοπεύει να αντιμετωπίσει από τον Νοέμβριο η νέα βεντάλια ρυθμίσεων, με περισσότερες δόσεις για παλιά χρέη και νέες οφειλές προς την εφορία που έχουν γίνει βουνό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Με το νέο πλέγμα ρυθμίσεων το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βάλει φρένο σε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στους φορολογουμένους να «σπάσουν» τα χρέη τους σε δόσεις που μπορεί να ξεκινούν από 12 και να φθάνουν τις 120 ή ακόμα και τις 240 δόσεις για τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και θα ρυθμίσουν τα χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο.
Οι ηλεκτρονικές πύλες των 100 και 120 δόσεων ανοίγουν ξανά τον επόμενο μήνα για όσους πλήττονται από την πανδημία, ενώ οι φόροι που γεννήθηκαν την περίοδο του lockdown Μαρτίου - Ιουνίου θα ρυθμιστούν από τον Μάιο του 2021 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% και με ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ.