ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα παγκόσμιος πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

ΔΝΤ: Η Ελλάδα παγκόσμιος πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέτουν την μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ελάφρυνση του χρέους, έκθεση του ΔΝΤ συγκαταλέγει την Ελλάδα στους παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκέλος των διαθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό για την περίοδο 2011-2014.

Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού εμπεριέχει πλήθος αναφορών στις προσαρμογές που επέφερε η Ελλάδα στο ασφαλιστικό της και στο δημοσιονομικό τους αντίκτυπο.

Το Ταμείο αναφέρει πως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού διεθνώς τα επόμενα 30 με 40 χρόνια οι δαπάνες για την υγεία και τις συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν. Κατά την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος παγκοσμίως κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως κατά μέσο όρο στις προηγμένες οικονομίες η καθαρή παρούσα αξία των αναμενόμενων αυξήσεων των δαπανών που σχετίζονται με το δημογραφικό έχει μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου κάτι που οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος από το 2011 και μετά και στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δαπανών υγείας τα τελευταία χρόνια.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως στις χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις μεταξύ του 2011 και του 2014 η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δαπανών μειώθηκε σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο.

Το Ταμείο αποσαφηνίζει πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία το εξεταζόμενο διάστημα αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη οι Καναδάς, Τσεχία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ:

Oι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050 όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Η μεταβολή της δαπάνης για συντάξεις στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 21,6% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050 όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 28,3% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 53% του ΑΕΠ !

Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050 όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.

Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050 όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ !