ΥΠΕΝ: Έρχεται σειρά μέτρων για το κόστος της ενέργειας στην ελληνική βιομηχανία
Ανανεώθηκε:
Κατά 13 φορές υψηλότερη σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήταν τον Ιούλιο η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ, τον Ιούλιο η Ελλάδα είχε 13 φορές υψηλότερη τιμή (41,7Euro/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (3,2Euro/MWh), στο οποίο περιλαμβάνονται οι αγορές της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας.
Οι υψηλές τιμές χονδρικής αντανακλώνται στο υψηλότερο - σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση - κόστος της ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία, πρόβλημα στο οποίο παρεμβαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σειρά μέτρων τα οποία συζητήθηκαν και στην συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργό Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται - όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση - η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση, αλλά κυρίως η εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας - target model - που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου.
Ο ανταγωνισμός όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Κλειδί» σε ό,τι αφορά στη βιομηχανία θα αποτελεί η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών - βιομηχανιών και παραγωγών (συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών), μέσω των οποίων ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και κατανάλωσης αντίστοιχα θα δεσμεύεται σε προσυμφωνημένες τιμές παρέχοντας και στις δύο πλευρές - παραγωγούς και καταναλωτές - ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι η ακριβότερη στην περιοχή, η σύζευξη με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας (που επίσης αποτελεί δομικό στοιχείο του target model) θα οδηγήσει σε πίεση των εγχώριων τιμών.
Στη συνάντηση μετείχαν από την πλευρά της βιομηχανίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Μιχάλης Στασινόπουλος.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αντικείμενο της συζήτησης περιλαμβάνει και τις συμβάσεις τροφοδοσίας της βαριάς βιομηχανίας, που συνδέονται στο δίκτυο Υψηλής Τάσης, οι οποίες λήγουν στο τέλος του έτους.
Οι διαπραγματεύσεις της βιομηχανίας με τη ΔΕΗ - που παραμένει ο αποκλειστικός προμηθευτής της συγκεκριμένης κατηγορίας πελατών - έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.