ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζήτηση πόρων από τα διαθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Αναζήτηση πόρων από τα διαθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να ζήτησε την παρελθούσα Παρασκευή από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, στήριξη 450 εκατ. ευρώ από τα διαθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο προς το παρόν το μεγάλο οικονομικό βάρος των μεταναστευτικών ροών πέφτει στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 114.000 πρόσφυγες. Οι εισροές αυτές και η παράλληλη υποχρέωση της Ελλάδας να κατασκευάσει και να λειτουργήσει hot spots έχουν ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους προϋπολογισμούς υπουργείων και ΟΤΑ.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σηκώνει σημαντικό βάρος και ακολουθούν το υπουργείο Ναυτιλίας και οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδος, Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση υπολόγιζε σε 1,6 εκατ. ευρώ περίπου σε ημερήσια βάση το κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού το 2016, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ! Εάν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί θα οδηγήσει σε ετήσια επιβάρυνση πάνω από το 1 δισ. ευρω.

Ειδικά εάν η Ελλάδα παύσει να είναι χώρα διέλευσης και μετατραπεί σε χώρα συγκράτησης μεταναστευτικών ροών τότε τα κόστη θα εκτοξευθούν απειλώντας το ίδιο το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Ενδεικτικά το Μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ το 2016 από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντί εξοικονόμησης όμως μέχρι σήμερα έχουμε μόνον επέκταση των δαπανών του υπουργείου.

Το ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις, προκειμένου να προφυλαχθεί ο προϋπολογισμός από το προσφυγικό.

Ωστόσο, αν και ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να έχει λάβει τις εντολές για να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή αιτούμενος 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, οι σχετικές διαδικασίες καθυστερούν και το βάρος πέφτει αποκλειστικά στον προϋπολογισμό.