ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς επιχειρεί να κλείσει μέτωπα η Akazoo

Με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς επιχειρεί να κλείσει μέτωπα η Akazoo

Να κλείσουν εξωδικαστικά όσα μέτωπα μπορούν επιδιώκουν οι βασικοί μέτοχοι των InternetQ και Akazoo, ενώ προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς στις ΗΠΑ η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης παραποίησης οικονομικών στοιχείων από την ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα μουσικής.

Χθες έγινε γνωστό πως InternetQ και Akazoo προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την DECA Investments και το fund Diorama, με το ελληνικό fund να ανακτά πάνω από το 70% της αρχικής του επένδυσης στην Akazoo.

Κατά πληροφορίες παρόμοιες προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων είναι σε εξέλιξη και στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι λογικό καθώς η έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης από την αμερικανική Δικαιοσύνη δεν αργεί.

Ήδη πολλοί ενάγοντες εμπλούτισαν την αγωγή τους με αναθεωρημένες προτάσεις.

H Akazoo θα έχει τη δυνατότητα έως τις 23 Οκτωβρίου να αντικρούσει αυτές τις προτάσιες, ενώ οι ενάγοντες με τη σειρά τους θα μπορούν έως τις 7 Δεκεμβρίου να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της Akazoo.

Έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία των αντικρούσεων και θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Σημειώνεται πως από τις 20 Απριλίου, οπότε η Quintessential Capital Management (QCM), το αμερικανικό fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο απεκάλυψε το «μαγείρεμα» των οικονομικών καταστάσεων της Akazoo έως και σήμερα έχουν κατατεθεί πλήθος αγωγών κατά στελεχών της Akazoo για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων και εξαπάτηση των επενδυτών.

Οι αγωγές αποσκοπούν στην ανάκτηση αποζημιώσεων για φερόμενες παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας βάσει του αμερικανικού νόμου περί κινητών αξιών του 1934.

Οι αγωγές υποστηρίζουν πως στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 (οπότε η Akazoo μπήκε στον Nasdaq) ως και τις 20 Απριλίου 2020 (οπότε αποκαλύφθηκε η υπόθεση από την QCM) οι κατηγορούμενοι έκαναν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις και απέτυχαν να αποκαλύψουν ότι:

-Η Akazoo υπερεκτιμούσε τα έσοδα, τα κέρδη και τα διακρατούμενα μετρητά της.

-Η Akazoo κατείχε σημαντικά λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής από ότι είχε δηλώσει και υπονοούσε.

-Σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της, η Akazoo δεν λειτουργούσε σε 25 χώρες.

-Η Akazoo είχε σημαντικά μικρότερη βάση χρηστών από ότι δήλωνε.

-Η Akazoo είχε κλείσει τα κεντρικά της γραφεία και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.

-Οι δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές.

Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στις 21 Μαΐου από την ίδια την Akazoo, καθώς η νέα Διοίκηση της εταιρείας παραδέχθηκε πως «οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές, η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές εδώ και χρόνια και πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo».

Όπως έχει αποκαλύψει το CNN Greece, τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των εποπτικών αρχών, των δικηγορικών εταιρειών και των μεμονωμένων επενδυτών για το σκάνδαλο της Akazoo είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς προκύπτει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Υπενθυμίζεται πως στη βάση των αναθεωρημένων πληροφοριών που παρείχε η Akazoo στις χρηματιστηριακές Αρχές των ΗΠΑ και μετά από έγκριση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της και οι τίτλοι κτήσης μετοχών (warrants) της διαγράφηκαν από το Nasdaq στις 12 Ιουνίου.