ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο λίγων ημερών για να οδηγηθούν σε συμφωνία κυβέρνηση και θεσμοί

Περιθώριο λίγων ημερών για να οδηγηθούν σε συμφωνία κυβέρνηση και θεσμοί

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους θεσμούς μέχρι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της αξιολόγησης και θα σφραγισθεί από την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα προς τα τέλη της εβδομάδας.

Η 7η Μαρτίου είναι η «D- Day» για την Ελλάδα ,καθώς την ίδια ημέρα εκτός από το Eurogroup θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η κυβέρνηση ζήτησε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου προκειμένου να επιστρέψουν συντομότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Πέραν από τις αμερικανικές πιέσεις η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα βοηθήθηκε και από την πρόοδο των τεχνικών κλιμακίων επί ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις δεδομένης της προετοιμασίας που έχει γίνει, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν σύντομα σε διάστημα 5 ημερών, και πάντως πριν από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και θα δοθεί πράσινο φως από το Eurogroup, η κυβέρνηση θα έχει διάστημα περίπου 20 ημερών να φέρει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στο φορολογικό, στα κόκκινα δάνεια, για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σε άλλους τομείς.

Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις 27 Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών. Αυτό θα επιτρέψει να καταβληθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ