ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο EuroWorking Group της Δευτέρας θα κλειδώσει η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών

Στο EuroWorking Group της Δευτέρας θα κλειδώσει η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών
CNN Greece

Την πεποίθηση πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) θα επιστρέψουν στην Αθήνα κάποια στιγμή μέσα στην επομένη εβδομάδα για να εκκινήσουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Η εργασία των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών προχωρεί κανονικά και οι συζητήσεις τόσο με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και με το υπουργείο Εργασίας είναι εντατικές. Για ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κλιμακίων δεν προσφέρονται για συμπεράσματα , καθώς τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM περιορίζονταν στη συλλογή πληροφοριών και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό ευρύτερα.

Εάν όλα εξελιχθούν «βάσει προγράμματος» οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι θα έχουν μεταξύ τους διαβούλευση το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εξετάσουν τα στοιχεία που αναλύουν τα τεχνικά κλιμάκια και εν συνεχεία θα καθορίσουν το χρόνο επιστροφής τους. Η τελική απόφαση θα κλειδώσει τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Euro Working Group.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παρουσιάζει τη διαπραγμάτευση ως τη ρουτίνα του «καλού και κακού μπάτσου» (good and bad cop). Όπως σημειώνει σχηματικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το ρόλο του «καλού μπάτσου» που εμφανίζεται πιο υποχωρητικός και διαλλακτικός, αλλά την ίδια στιγμή ενθαρρύνει τις παρεμβάσεις που προτείνει το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό και στη φορολογία, το οποίο είναι ο «κακός μπάτσος».

Σε κάθε περίπτωση και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται στα μάτια των θεσμών να έχει σχεδόν την ίδια τακτική, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να είναι πλέον υποχωρητικός και συνεννοήσιμος και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να είναι πιο επιφυλακτικοί και να μην υιοθετούν με την ίδια ευκολία τις θέσεις των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ