ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Καρούζος στο CNN Greece: Τα κυβερνητικά δέλεαρ για να γίνει πιο «ελκυστικό» το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Γ. Καρούζος στο CNN Greece: Τα κυβερνητικά δέλεαρ για να γίνει πιο «ελκυστικό» το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τη χαμηλό ενδιαφέρον ένταξης που υπάρχει μίλησε στο CNN Now και την Αμαλία Κάτζου ο εργατολόγος ΓιάννηςΚαρούζος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα μέτρα πιο δελεαστικά για τους επιχειρηματίες».

Ο κ. Καρούζος έκανε λόγο για «δύο βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Πρώτον είναι πως όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα είναι προστατευμένοι από την απόλυση, συνεπώς πολλές επιχειρήσεις δεν συμμετέχουν, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούν απολύσεις. Το δεύτερο είναι το ασφαλιστικό κόστος.

«Οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με το ασφαλιστικό κόστος, αναφορικά με την κάλυψη των ενσήμων και της ασφαλιστικής ιδιότητας των εργαζομένων». Τα ανωτέρω κριτήρια είναι εκείνα που αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Το κυβερνητικό δέλεαρ

Το μέτρο που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να κάνει πιο δελεαστικό στους επιχειρηματίες το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, είναι κάποια πιθανή επέκταση της διευκόλυνσης των ασφαλιστικών εισφορών, με μία επιδότηση από το κράτος 60% για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, άρα για τον αντίστοιχο μισθό. Η διευκόλυνση αυτή έχει ισχύ μέχρι το τέλος Ιουλίου, ωστόσο από ότι φαίνεται θα ισχύσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Από αύριο, 1η Ιουλίου, στο πρόγραμμα θα μπορούν να εντάσσονται και επιχειρήσεις που έχουν και βάρδιες προσωπικού. Έτσι, οι ώρες απασχόλησης δεν θα δηλώνονται ανά εβδομάδα, αλλά ανά μήνα, αίτημα που είχαν καταθέσει αρχικά οι βιομηχανίες.

Ο κ. Καρούζος δεν φάνηκε θετικός σε κάποια περαιτέρω ανταπόκριση των επιχειρήσεων , λέγοντας ότι «πλέον δεν νομίζω ότι θα δούμε κάποιο εκρηκτικό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, αφού επιβαρύνονται με το ασφαλιστικό κόστος» και συνέχισε κάνοντας τη σύγκριση με το αντίστοιχο πρόγραμμα που λειτούργησε στην Ευρώπη τονίζοντας ότι εκεί δεν υπήρχε για τις επιχειρήσεις κάποια επιπλέον επιβάρυνση.

Εποχικοί εργαζόμενοι

Το εποχικό προσωπικό πρέπει να δει τα δικαιώματά του ανάλογα με την επιχείρηση που προσλαμβάνεται, είπε. Ένα εποχικό ξενοδοχείο, για παράδειγμα, αναγκάζει τον εργοδότη να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους, αλλά αν δεν ανοίξει θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αίτηση για να επιδοτούνται μέχρι τέσσερις μήνες της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

«Θα περίμενε κανείς, ωστόσο, τα μέτρα να είναι πιο εύκολα και με λιγότερη γραφειοκρατία» κατέληξε ο . Καρούζος.