ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές

Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν φέτος ζημιές λόγω της κρίσης της πανδημίας, προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το οποίο αναμένεται να κλειδώνει τις επόμενες ημέρες.

Το «κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που πληρώνουν φέτος τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνει στοχευμένα και εξατομικευμένα ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων που θα δείχνουν το μέγεθος της προβλεπόμενης ζημίας το 2020.

«Στόχος είναι αυτός που έχει ζημιά να μη χρειαστεί να πληρώσει καθόλου προκαταβολή φόρου» δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Παράλληλα άνοιξε παράθυρο για μειώσεις φόρων και εισφορών την τριετία 2021-2023, καθώς θα αρχίσει η απορρόφηση και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για το «ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου, επί της ουσίας θα δίνονται από φέτος στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ζημιές οι επιστροφές φόρου που θα δικαιούνταν το 2021, εάν κατέβαλαν κανονικά στο 100% τις προκαταβολές φόρου φέτος. Ετσι, με τον τρόπο αυτό δίνεται ανάσα ρευστότητας σε όλους όσοι γράφουν ζημιές λόγω της επέλασης του κορωνοϊού φέτος και παράλληλα περιορίζονται οι δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις για τον προϋπολογισμό το 2021, αφού όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης το επόμενο έτος θα είναι ένα δύσκολο καθώς εκτός από τις μειώσεις φόρων που ενεργοποιήθηκαν το 2020 θα υπάρξουν απώλειες εσόδων και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που θα έχουν φέτος τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν στο υπουργείο Οικονομικών για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2012 είναι το κούρεμα ή ακόμα και ο μηδενισμός να αφορά όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες γράφουν ζημιές, ανεξάρτητα από το εάν περιλαμβάνονταν ή όχι στις λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας και έλαβαν μέτρα ενίσχυσής τους από το κράτος. Διαβατήριο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου αποτελούν τα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η προκαταβολή φόρου θα μηδενίσει φέτος για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία και το lockdown, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του αθλητισμού (γυμναστήρια) και του πολιτισμού (θέατρα).

Αντίθετα οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα προκύψει ότι δεν έχουν πληγεί από την κρίση (π.χ. σουπερμάρκετ), θα κληθούν να καταβάλλουν κανονικά την προκαταβολή φόρου με τον συντελεστή 100%.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» και να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αν και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες η άσκηση της στοχευμένης και εξατομικευμένης μείωσης της προκαταβολής φόρου από τεχνικής άποψης δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς λαμβάνονται υπόψη πολλά δεδομένα. Το ποσοστό της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που προκαταβάλλεται για το επόμενο έτος θα προκύψει από την εφαρμογή ενός αλγορίθμου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχείρησης κατά τη διάρκεια του 2020.