ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λογαριασμός» 15 δισ. ευρώ σε μια πενταετία για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

«Λογαριασμός» 15 δισ. ευρώ σε μια πενταετία για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλο βάρος δίνουν οι θεσμοί στην εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, θεωρώντας πως είναι η τρίτη πιο σημαντική παρέμβαση για την αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών

Το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας προβλέπει πως καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος του 2015 θα καταβληθούν 3,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, ενώ έως το τέλος του 2016 θα δοθούν ακόμη 3,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου που θα περιλαμβάνει τόσο τους φορείς που θα χρηματοδοτηθούν όσο και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στα ληξιπρόθεσμα χρέη νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν οι οφειλές των ΟΤΑ και των υπουργείων. Σημειώνεται πως μόνον τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά από rebate και clawback που δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμα.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα άγγιζαν τα 5,1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές και εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 809 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες είναι ακόμη πιο αυξημένα, καθώς στο 9μηνο 2015 έχουν μείνει πίσω πολλές πληρωμές. Ενδεικτικώς οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 ανήλθαν στα 36,1 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,881 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (40,077 δισ. ευρώ).

«Φέσια» δισεκατομμυρίων

Σημειώνεται πως το 2012, στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, με την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, το οποίο υλοποιήθηκε ως και το 2014.

Είναι χαρακτηριστικό πως ως το τέλος του οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης 2014 χρηματοδοτήθηκαν με το συνολικό ποσό των 7,92 δισ. ευρώ περίπου, ενώ από το ποσό αυτό 7,75 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν σε δικαιούχους προς εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Η προσπάθεια αυτή οδήγησε σε σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στα τέλη του 2012 ανέρχονταν στα 9,56 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και εκκρεμών επιστροφών φόρων, ενώ στις αρχές του 2015 το ποσό αυτό ήταν στα 3,77 δισ. ευρώ, ήτοι 60,5% χαμηλότερα.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έχουν προβλεφθεί 7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2106 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Αν τα χρήματα αυτά προστεθούν στα 7,75 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί για την εξόφληση των οφειλών των ετών 2012-2014 τότε ο συνολικός λογαριασμός για το διάστημα 2012-2016 αγγίζει τα 15 δισ. Ευρώ!

Εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα και εφόσον λάβει κανονικά τα χρήματα που προβλέπει το Μνημόνιο για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων, εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2016 θα μπορέσει να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους. Εάν τα πράγματα δεν εξελιχτούν ομαλά η «παγίδα ρευστότητας» για τους προμηθευτές του Δημοσίου ίσως αποδειχθεί μοιραία.