ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία πρόσθετη κάλυψη στις τράπεζες για τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων

Καμία πρόσθετη κάλυψη στις τράπεζες για τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων

Διαψεύδεται αρμοδίως από την κυβέρνηση ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη διαχείριση και πώληση «κόκκινων» δανείων θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των τραπεζών από τις αξιόποινες πράξεις της απιστίας και της συνέργιας σε απιστία, στις περιπτώσεις που εγκρίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων που δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα των ιδρυμάτων των οποίων είναι επικεφαλής.

Το θέμα της απαλλαγής των ευθυνών τέθηκε από τις τραπεζικές διοικήσεις στη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την Τετάρτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση επί τούτου και αρκέσθηκε να αναφέρει πως θα εξετασθεί το ζήτημα με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η χορήγηση μιας τέτοιας ασυλίας δεν έχει νομικό προηγούμενο και δεν ισχύει πουθενά στο κόσμο. Δεδομένου δε ότι ήδη οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για τις αναδιαρθρώσεις δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Τράπεζας και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για σχετικές ρυθμίσεις προς επιχειρήσεις των ΜΜΕ και άλλων κλάδων μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα ήταν άκρως προκλητική.

Αν και οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη ερωτηθεί για το ζήτημα είναι σίγουρο πως θα απορρίψουν μια τέτοια πρόταση, κυρίως διότι δεν θεωρούν ως ενδεδειγμένη λύση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων- κάτι που έχει γίνει με περιορισμένη επιτυχία τα τελευταία 5 χρόνια- και προκρίνουν τις πωλήσεις δανείων.

Πάντως, οι τραπεζικές διοικήσεις θέλουν την ασυλία για το κούρεμα δανείων για να προφυλαχτούν και εκ των έσω, δεδομένου ότι πολλοί «ακτιβιστές μέτοχοι» τους έχουν αρχίσει να τις ενοχλούν, απευθυνόμενες στις ίδιες, στο ΤΧΣ και στον SSM για το κούρεμα συγκεκριμένων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα πολλές αναδιαρθρώσεις μη βιώσιμων επιχειρήσεων δεν προχώρησαν, καθώς οι τραπεζικές διοικήσεις υπαναχώρησαν από τις αρχικές σκέψεις για «κούρεμα» δανείων και χορήγηση νέων, διότι οι μέτοχοι τους έκριναν ασύμφορη την πρακτική αυτή.