Κορωνοϊός: Οδηγός από το ΔΝΤ για το πώς αντιμετωπίζουν την κρίση 186 χώρες - Τι λέει για την Ελλάδα
Ένα χρήσιμο οδηγό (policy tracker) για τις πολιτικές που έχουν επιστρατεύσει 186 κράτη σε όλο τον κόσμο για να περιορίσουν τον ανθρώπινο και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού έχει καταρτίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο οδηγός, ο οποίος περιλαμβάνει και τα μέτρα και τις πολιτικές που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ενημερωμένος με τις πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί σε διεθνές επίπεδο έως τις 25 Μαρτίου 2020.
Ειδικά για την Ελλάδα το ΔΝΤ σημειώνει τα εξής:
Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αυστηρά μέτρα περιορισμού για την εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός «εθνικού κλειδώματος» που περιορίζει όλες τις βασικές μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα, απαγόρευση μετακινήσεων σε εσωτερικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για επισκέπτες από χώρες υψηλού κινδύνου και καραντίνα για διεθνείς επισκέπτες και Έλληνες υπηκόους που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Δημοσιονομικά μέτρα
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 5% του ΑΕΠ ή 10 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Τα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν: (i) αυξήσεις των δαπανών υγείας για νέες προσλήψεις 2.000 ιατρών και νοσοκόμων, για προμήθεια ιατρικών προμηθειών και επιδόματα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας·(ii) μεταβιβάσεις σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της επιχορήγησης 800 ευρώ σε μετρητά μέχρι τις 30 Απριλίου για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν σοβαρά, την παράταση των επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες και την χορήγηση αδείας για τους γονείς που δεν έχουν παιδιά στο σχολείο (iii) στήριξη της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σοβαρά με επιδοτούμενα δάνεια, εγγυήσεις δανείων, επιδοτήσεις πληρωμών τόκων και αναβαλλόμενες πληρωμές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Νομισματικά μέτρα
Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ΕΚΤ αποφάσισε να παράσχει στήριξη νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη μέσω (i) πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος APP και (ii) μέσω της διενέργειας πρόσθετων δημοπρασιών για τη χορήγηση προσωρινής ρευστότητας μέσω του προγράμματος TLTRO-III που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2020 και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2021. Περαιτέρω μέτρα περιλαμβάνουν ένα πρόσθετο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, την επέκταση των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς χρέους του εταιρικού τομέα (CSPP) και τη χαλάρωση των προτύπων εξασφάλισης για πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος (MROs, LTROs, TLTROs).
Ακόμη, το Ταμείο σημειώνει πως η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ, ο SSM, επέτρεψε στα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα να λειτουργήσουν προσωρινά χρησιμοποιώντας τα εποπτικά κεφάλαια που είχαν συγκεντρώσει στη βάση του Πυλώνα 2 (P2R), κάτι που όπως αναφέρει θα επιστρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω κεφαλαία που τα συγκέντρωναν για εποχές κρίσης. Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να χορηγήσει - σε προσωρινή βάση - ευελιξία όσον αφορά στις απαιτήσεις ταξινόμησης και στις προσδοκίες για την κάλυψη ζημιών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καλύπτονται από δημόσιες εγγυήσεις και τα οποία επηρεάσθηκαν από τις επιπτώσεις του COVID-19. Στη βάση αυτή ο SSM συνέστησε στις τράπεζες να αποφύγουν τις κυκλικές παραδοχές για τον καθορισμό των προβλέψεων ζημιών. Επιπλέον, η ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τους μεταβατικούς κανόνες του λογιστικού προτύπου IFRS9.
Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα επιτρέψουν την αναβολή έως το τέλος Σεπτεμβρίου των βασικών πληρωμών για τα υπάρχοντα δάνεια ατόμων και επιχειρήσεων που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία.