ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ανακάμψουν τα χρηματιστήρια; Κι αν ναι, πότε;

Θα ανακάμψουν τα χρηματιστήρια; Κι αν ναι, πότε;
AP Photo

Στον αστερισμό της πανδημίας κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες και οι διεθνείς χρηματαγορές, με τους δείκτες να σημειώνουν τεράστιες διακυμάνσεις, με την Deutsche Welle να αναρωτιέται αν είναι η εποχή κατάλληλη για επενδύσεις.

Οι δυο τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατάφεραν να αναπληρώσουν εν μέρει τις δραματικές απώλειες της περασμένης εβδομάδας, όταν με φόντο την έξαρση του κορωνοϊού βυθίζονταν οι χρηματαγορές σε όλο τον πλανήτη. Ειδικά προχτές -που μάλλον θα περάσει στην ιστορία ως σούπερ Τρίτη- ο γερμανικός δείκτης DAX απογειώθηκε και έκλεισε με κέρδη της τάξης του 11%, που αποτελεί ρεκόρ ημέρας από το φθινόπωρο του 2008, πριν ξεσπάσει δηλαδή η οικονομική κρίση. Ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα χαμόγελα στη Νέα Υόρκη όπου στον απόηχο της ανακοίνωσης του αμερικανικού πακέτου βοήθειας ύψους δυο τρις δολαρίων ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη ύψους 11,3%.

Τα σημαντικά αυτά κέρδη των τελευταίων ημερών όμως δεν είναι αρκετά για να εξισορροπήσουν τις μαζικές απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Στο παράδειγμα του DAX γίνεται σαφές πόσο κατακόρυφη και δραματική είναι αυτή η πτώση: ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου ο δείκτης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία γερμανικών επιχειρήσεων μετρούσε 13.789 μονάδες, το πρωί της Πέμπτης βρισκόταν μόλις στις 9.600 μονάδες. Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες ο DAX έχασε πάνω από 30%.

Εν αναμονή καλών ειδήσεων

Οι διακυμάνσεις αυτές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις διεθνείς χρηματαγορές και το ερχόμενο διάστημα, εκτιμά ο αναλυτής της Baader Bank Ρόμπερτ Χάλβερ. «Αποφασιστικής σημασίας για το χρηματιστήριο είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Όσο βρίσκεται πάνω από τον αριθμό των νεκρών, τα χρηματιστήρια δεν θα ανακάμπτουν», εκτιμά ο ειδικός. «Χρειαζόμαστε πραγματικά καλές ειδήσεις», επισημαίνει και ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Bank. Παραπέμποντας στις ΗΠΑ που φαίνεται να βρίσκονται μόλις στην αρχή της επιδημίας, ο ίδιος εκτιμά ότι «οι ισχυρές διακυμάνσεις θα συνεχιστούν».

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους επενδυτές που βλέπουν να εξανεμίζονται τα κέρδη των τελευταίων χρόνων. Και προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, εκτιμά ο Ρόμπερτ Χάλβερ. «Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα». Ο ίδιος εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες ο DAX θα κινηθεί μεταξύ 8.200 και 11.000 μονάδων. Στην παρούσα φάση οι επενδυτές χρειάζονται γερά νεύρα, επισημαίνει ο ειδικός. «Θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση, τόσο την υγειονομική όσο και την δημοσιονομική και οικονομική».

Ο ίδιος συνιστά να εστιάζει κανείς στην παρούσα φάση προσεκτικά και με πολύ μεγάλη υπομονή σε «έκπτωτους αγγέλους» (σσ. μετοχές με μεγάλη ζήτηση που λόγω συγκυρίας είναι τώρα πιο προσιτές).

Όχι σε ξεπούλημα

Όσοι πωλούν στην παρούσα συγκυρία μετοχές που κατέχουν κάνουν πιθανότατα το μεγαλύτερο επενδυτικό λάθος, σημειώνει η καταναλωτική διαδικτυακή πύλη Finanztip. «Διότι πουλάς την ώρα που οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα και αγοράζεις πάλι όταν οι τιμές θα έχουν ανέβει σημαντικά. Εάν μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες ήσασταν πεπεισμένοι ότι το επενδυτικό σας προϊόν θα παρουσιάσει άνοδο σε μακροπρόθεσμη βάση, τότε μην εγκαταλείπετε τώρα και επιμείνετε στο σχεδιασμό σας», αναφέρει χαρακτηριστικά το portal.

Βέβαια, όποιος χρειάζεται τώρα ρευστό θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τον προγραμματισμό του και να πουλήσει μέρος των μετοχών του. «Τότε ισχύει ο κανόνας που λέει ότι δεν πουλάμε ποτέ μετοχές με μιας, αλλά με σχέδιο και σε δόσεις».

«Όταν επενδύεις στο χρηματιστήριο πρέπει να υπολογίζεις πάντα με τέτοια σενάρια και μεγάλες απώλειες», σχολιάζει ο Νιλς Ναουχάουζερ από την Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Απώλειες έως και 50% είναι πάντα ένα πιθανό σενάριο, όπως λέει ο ειδικός. Ωστόσο, «στο παρελθόν μετά από κάθε κραχ ακολουθούσαν εποχές πολύ μεγάλων κερδών. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά». Ο ίδιος προτείνει να κινηθεί κανείς όπως συνήθως, να «μοιράσει δηλαδή τον κίνδυνο» όσο γίνεται, επενδύοντας όχι μόνον σε μετοχές αλλά και σε πιο ασφαλή προϊόντα, όπως open-ended real estate funds αλλά και σε χρυσό.